Kalıp kaplamaları
Mold coatings
- Tez No: 180477
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalıp kaplamaları, metal-kalıp arayüzeyi, katılaşma.XI, Mold coatings, metal-mold interface, solidification.XII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETGünümüzün artan rekabetçi ortamında yüksek kalite, düşük maliyet, zamanında ve istenenmiktarda teslimat üreticileri rekabetçi kılan dört unsur olarak ortaya çıkmıştır. Döküm prosesiçeşitli sebeplerden dolayı metal şekillendirme proseslerinin içerisinde en önemlisidir. Dökümprosesi metal şekillendirmede %90 veya daha fazla oranda kullanılmaktadır. Birçok girdisiolan girdilerin etkileşimleri sonucu çıktının özelliğini etkileyen, birçok değişken faktörüiçinde barındıran döküm sektörü için problemleri anlayıp çözüm üretmek oldukça karmaşıkbir hal almaktadır.Kum ve metal kalıba dökümde, kalıp kaplamaları önemli girdilerinden birisidir. Kalıpkaplamaları kalıp duvarlarına uygulanması gereken malzemeler olup genellikle alümina,zirkon ve silika esaslı çözeltilerden oluşurlar. Kalıp kaplamaları, katılaşmış metal tabakasıoluşana kadar kalıp ile sıvı metal arasında bariyer görevi sağlamak amacıyla uygulanırlar.Buna ek olarak sıvı metalin erken katılaşmasını önlemek, katılaşma hızı ve yönünü kontrolüve dolayısıyla döküm kusursuzluğu ve yapısını kontrol etmek, kalıp malzemesinin termalşokunu azaltmak, sıvı metalin kalıba yapışmasını önlemek gibi nedenlerden dolayıkullanılırlar. Ergimiş metalin sıcaklığı ve kullanılan kalıp kaplamasının kalınlığı katılaşmaüzerine büyük etkilere sahiptir. Bu iki parametre de katılaşmayı önemli ölçüde etkiler vedöküm yapısını değiştirir.Bu çalışmada günümüzde sıkça kullanılan bentonit ve diatomit karışımı kaplamalarkullanılmıştır. Bu kaplama malzemesinin ve farklı kalınlıkta uygulamalarının katılaşma vemetal-kalıp arayüzeyine etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThere are three main features come up in today?s high competitive market conditions. Theseare high quality, low cost and on time delivery with demanded quantity. The casting processis known to be the most important process among forming processes and used more than 90%. It is quite complicated to understand and to solve the problems of casting processincluding many variables and inputs which are affecting the final output.Mold coatings are one of the most important inputs in both die and sand casting. Moldcoatings which are containing alumina, zircon and silica based solutions, applied to moldwalls. These coatings create a barrier between the molten metal and the surfaces of the moldwhile a skin of solidified metal is forming. Additionally, mold coatings are used to preventpremature freezing of the molten metal and affect the rate and direction of solidification inorder to control the casting?s soundness and structure. Also it minimizes thermal shock bypreventing the soldering of molten metal to the mold. Thickness of mold coating andsuperheat of melt have considerable effects on solidification and modification castingstructure.In this research, the mixture of bentonite and diatomite which is used frequently in these days,was analyzed. The effects of coating materials as thickness on solidification and as metal-mold interface were studied.