Borakstan sodyum borhidrür üretimi ve üretimi etkileyen parametrelerin incelenmesi
Production of sodium borohydride from borax and investigation of reaction parameters
  1. Tez No: 180486
  2. Yazar: AYSEL KANTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABRİYE PİŞKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sodyum borhidrür, boraks, hidrojen enerjisi, yakıt pilleri, Sodium borohydride, borax, hydrogen energy, fuel cells
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETGünümüzde dünya enerji talebinin büyük bir kısmı birincil enerji kaynağı olarak bilinen fosilyakıtlardan karşılanmaktadır. Fosil kaynaklarının giderek azalması ve çevre kirliliğine sebepolması nedeniyle, birincil enerji kaynaklarının yeni ve yenilenebilir enerji sistemleri iledeğiştirilmesi gereği duyulmaktadır. Bundan dolayı, hidrojen enerjisi giderek önemkazanmaya başlamıştır.Evrende bulunan en basit ve en yaygın element olan ve bilinen tüm yakıtlar içerisinde birimağırlık başına en yüksek enerji içeriğine sahip olan hidrojen; doğal bir yakıt olmayıp, birincilenerji kaynaklarından yararlanılarak su, fosil yakıtlar ve biokütle gibi değişik kaynaklardanüretilebilen sentetik bir yakıttır.Hidrojenin belki de en önemli özelliği, depolanabilir olmasıdır. Hidrojen gaz veya sıvı olaraksaf halde tanklarda depolanabileceği gibi, fiziksel olarak karbon nanotüplerde veya kimyasalolarak hidrür şeklinde depolanabilmektedir. Ancak mobil uygulamalarda, hidrojenin dahagüvenli ortamlarda depolanması gerekmektedir. Bu noktada, bor esaslı sistemler özellikle desodyum borhidrür önem kazanmaktadır.Bu çalışmada, susuz boraksın bor kaynağı olarak kullanıldığı, düşük basınç ve yüksek basınçprosesleri olarak adlandırılan sodyum borhidrür üretim yöntemleri geliştirilmiştir. Deneyselsonuçlar, üretilen sodyum borhidrürün oldukça yüksek kapasiteli bir hidrojen depolamaortamı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWorld energy requirements are mostly provided by fossil fuels which are known as primaryenergy sources. Recently, because of decreasing of fossil energy sources and increasing ofenvironmental pollution; the fossil energy system must be replaced with new and renewableenergy systems. Therefore hydrogen energy became much more important.Hydrogen which has the highest energy storage capacity per unit weight among other fuels, isthe most simple and common element in the universe. Hydrogen is not a natural fuel; it is asynthetic fuel which is produced through different sources such as water, fossil fuels andbiomass.One of the most important features of hydrogen is that it can easily be stored. Pure hydrogenin gaseous and liquid form can be stored in tanks, as well as physically stored in carbonnanotubes and also can be chemically stored as hydrides. On the other hand, in the mobileapplications, hydrogen should be stored more safely. In this case, boron based systems aremuch more advantageous, especially NaBH4.In this study, low and high pressure processes are developed to produce NaBH4, in whichborax is used as a boron source. Results are shown that, NaBH4 can be used high efficientlyhydrogen storage medium.