Polietilenglikol metakrilat ve vinilsülfonik asit kopolimerinin kalsiyum oksalat kristalizasyonu üzerindeki etkisi
The effect of polyethyleneglycol methacrylate and vinylsulfonic acid copolymer on the calcium oxalate crystallization
  1. Tez No: 180485
  2. Yazar: SEMRA KIRBOĞA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUALLA ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Kimya Mühendisliği, Biostatistics, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum oksalat kristalizasyonu, polimerler, inhibitörler, Calcium oxalate crystallization, polymers and inhibitors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
POL ET LENGL KOL METAKR LAT VE V N LSÜLFON K AS TKOPOL MER N N KALS YUM OKSALAT KR STAL ZASYONUÜZER NDEK ETK SSEMRA KIRBOĞAKristal büyümenin kontrolü ve kristal şeklinin değişmesi endüstriyel kristalizasyonda vetıp alanında önemli yer tutar. Çözünürlüğü az olan kalsiyum tuzlarının ısı değiştirici,soğutma kulesi gibi proseslerde neden oldukları kabuk oluşumu, kirlilik, ısı transferinindüşmesi gibi ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Kabuk oluşum prosesini etkileyensıcaklık, aşırı doygunluk, karıştırma gibi birçok faktör yanında özellikle katkımaddelerinin çok güçlü bir etkisi bulunmaktadır.Bu çalışmada sulu çözeltideki kalsiyum oksalat monohidrat (CaC2O4.H2O, COM)kristal büyümesine katkı maddelerinin etkileri incelenmiştir. Katkı maddesi olarakVinilsülfonik asit yüzdesi farklı Polietilenglikol metakrilat-Vinilsülfonik asitkopolimerleri ve Vinilsülfonik asit homopolimeri kullanılmıştır. Polimerlerin COMkristalinin büyüme hızına etkisi çözelti iletkenliğinin zamanla değişimi ilebelirlenmiştir. Kalsiyum oksalat kristal büyümesini önlemede, polimer yapısının vepolimer içeriğinin etkili parametreler olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF POLYETHYLENEGLYCOL METHACRYLATE ANDVINYLSULFONIC ACID COPOLYMER ON THE CALCIUM OXALATECRYSTALLIZATIONSEMRA KIRBOĞAThe control of crystal growth and morphology of crystal is considerable importance inindustrial crystallization and medical area. The formation of scales that is caused bycalcium salt which has low solubility in heat exchanger or cooling tower process is leadto serious problems such as pollution, decreasing of heat transfer. Among the manyfactors affecting the process of crystallization e.g temperature, supersaturation,agitation, especially admixtures have strong effect on the crystallization.In this study, the effects of additives on crystallization of calcium oxalate monohydrate(CaC2O4.H2O, COM) have been investigated in aqueous solutions. Vinyl sulfonic acidhomopolymer and polyethyleneglycol methacrylate-co-vinyl sulfonic acid copolymers(PEGM-co-VS), having different number of sulfonic acid group, have been used asadditives. The effect of polymers on the rate of precipitation of COM was determinedby recording the decrease of solution conductivity as a function of time. The structure ofpolymer and the number of vinyl sulfonic acid group at the copolymers were found tobe important parameters in inhibition of calcium oxalate monohydrate crystallization.