Çelik ve plastik zincirli konveyörler, bunların tasarım kriterlerinin incelenmesi
Examination of design criterias of steel and plastic chain conveyors
- Tez No: 180509
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA ALIŞVERİŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zincirli konveyörler, konveyör zincirleri, plastik zincirli konveyörler, plastik zincirler, konveyör tasarımı.xi, Chain conveyors, conveyor chains, plastic chain conveyors, plastic chains, conveyor design.xii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Konveyörler modern üretim tesislerinin vazgeçilmez elemanları olarak sanayide çok genişbir kullanım alanına sahiptir. Konveyörler içerisinde önemli bir grup olarak da ?zincirlikonveyörler? görülmektedir. Her ne kadar zincirli konveyörler dendiğinde aklımıza hemençelik zincirli konveyörler gelse de, plastik teknolojisinin gelişmesiyle özellikle son yıllardasanayide kullanımı giderek artan, plastik zincirli konveyörler de bu grupta yer almaktadır.Dolayısıyla bu tezde zincirli konveyörler incelenirken, çelik zincirli konveyörler ve plastikzincirli konveyörler olarak iki ana kısım gözetilmiştir.Bu tez ile parça malzemelerin yatay ve eğimli olarak taşınmasında kullanılan zincirlikonveyörler incelenmekte, bunların hesap esasları verilmekte ve tasarımlarında etkili olanfaktörler vurgulanmaktadır.Bu çalışma zincirli konveyör tasarımı yapacak olan bir mühendise ne tür bir zincirlikonveyör seçimi yapması gerektiği ve tasarım esnasında hangi kriterlere dikkat etmesigerektiği konusunda yol göstermekte, gerek teorik gerekse de pratik olarak detaylı bilgivermektedir. Tez içerisinde verilen iki örnek de zincirli konveyörlerin hesaplama yöntemikonusunda yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
As the indispensable elements of the modern production units, conveyors have a large areaof use in industry. Among the conveyors, ?chain conveyors? are considered as an essentialgroup. Although steel chain conveyors are better known, we should acknowledge the factthat also the plastic chain conveyors, whose use in industry have increased considerablyespecially in recent years thanks to the development of the plastic technology, belong tothe same group. Thus, in this thesis, while examining the conveyors I have divided theminto two main groups as steel chain conveyors and plastic chain conveyors.In this thesis, the chain conveyors, which are to carry the materials horizontally andvertically is examined along with their methods of calculation. The factors which havebeen influencial in their design is also emphasized.This study guides the engineer who is supposed to design chain conveyors, on what kind ofa chain conveyor he should choose and which criteria he should take into considerationduring the designing process. It gives detailed information both in theory and practise. Thetwo examples with in the thesis, on the method of calculation of the chain conveyors wouldbe helpful.