4x4 arazi taşıtlarının şasi ve karoserlerinde gerilme ve titreşim analizleri
Stress and vibration analysis on chassis and cabins of 4 wheel drive vehicles
- Tez No: 180510
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ TAHRALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşıt dinamiği, modal analiz, sonlu elemanlar metodu, titreşimxiii, Vehicle dynamics, modal analysis, finite element method, vibrationxiv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, 7. Bakım Merkezi Komutanlığı, Tuzla Fabrikası'nda imal edilen 4x4 TayfunSilah Aracının çeşitli arazi koşullarındaki dinamik davranışlarını incelemek maksadıylagerçekleştirilmiştir. İlk olarak taşıtın yedi serbestlik dereceli analitik modeli oluşturulmuştur.Bilgisayar ortamında yedi serbestlik dereceli model olarak her bir farklı yol koşulunda farklıyük durumları için benzetim yapılmıştır. Simulasyon için Matlab ve Simulink yazılımlarıkullanılmıştır.Taşıtın çeşitli tümseklerden geçtiği durum için şasi ve karoseride sonlu elemanlar metodukullanılarak gerilme ve titreşim analizleri gerçekleştirilmiştir. Bunun için ilk önce tam taşıtınbir sonlu elemanlar modeli hazırlanmış ve doğal frekansları buldurulmuştur. Yazılım olarakABAQUS kullanılmıştır. Daha sonra ise tümsekten geçiş senaryoları için benzetimleryapılmıştır. Böylece çeşitli yol durumlarında taşıt yapısında mukavemet açısından kritikbölgeler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work was carried out for research of the dynamic response of the 4WD Tayfun gunvehicle which is produced by 7. Bakım Merkezi Komutanlığı, Tuzla Plant in different roadconditions. First of all, a seven degrees of freedom analytical model of the vehicle was built.Simulation was made in computer environment for different payload and road conditions forseven degrees of freedom analytical model. Matlab and Simulink softwares were used forsimulations.Stress and vibration analysis were made by using finite element methods for chassis and bodyin white, while vehicle is going over various bumps. First , a finite elemet model of thevehicle was prepared and natural frequencies of the vehicle were found. ABAQUS was usedas a package software. After that, simulations were made for the scenarios which include thevehicle going over bumps. So critical areas on the vehicle structure in terms of strenght invarious road types were determined.