Paslanmaz çelik saclarda şekillendirme karakteristikleri
Forming characteristics of stainless steel sheets
- Tez No: 180518
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN YURCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paslanmaz çelik saclar, mekanik ve metalurjik karakteristikler, ekillendirilebilirlik karakteristikleri, mekanik deneyler, Stainless steel sheets, mechanical and metalurgical characteristics, formingcharacteristics, mechanical tests
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Paslanmaz çeliklerde kimyasal bile im de i tirilerek farklı özelliklerde ala ımlar elde edilir.Krom miktarı yükseltilerek veya nikel ve molibden gibi ala ım elementleri katılarak korozyondayanımı artırılabilir. Bunun dı ında bakır, titanyum, alüminyum, silisyum, niyobyum, azot,kükürt ve selenyum gibi bazı elementlerle ala ımlama ile olumlu etkiler sa lanabilir. Buekilde makine tasarımcıları ve imalatçıları de i ik kullanımlar için en uygun paslanmazçeli i seçme ansına sahip olurlar.Paslanmaz çeliklerde iç yapıyı belirleyen en önemli ala ım elementleri, önem sırasına görekrom, nikel, molibden ve mangandır. Bunlardan öncelikle krom ve nikel iç yapının ferritikveya östenitik olmasını belirlerler.Paslanmaz çelikler; martenzitik, ferritik ve östenitik olmak üzere üç kategoride incelenebilir.Paslanmaz çeliklerin büyük ço unlu u so uk ekillendirme ile pekle ir ve dayanımın artmasısayesinde tasarımlarda malzeme kalınlıkları azaltılarak parça a ırlı ı ve fiyatta önemlidü ü ler sa lanabilir. Bazı türlerde ise ısıl i lem ile malzemeye çok yüksek bir dayanımkazandırmak mümkündür.Bu tezde, paslanmaz çelik sacların genel özellikleri incelenmi , ekil de i tirme ve i lemkarakteristikleri incelenmi tir.Son bölümde, paslanmaz çelik sacların ekillendirme karakteristiklerini ortaya koymamahiyetinde çekme ve bükme deneyleri yapılmı tır. Malzeme türü sabit tutulup kalınlık vehaddeleme yönü faktörlerinin ekil de i tirme karakteristikleri üzerine etkisi incelenmi tir.
Özet (Çeviri)
The authors studied by the change of chemical composition in stainless steels, differentcharacteritic alloys are formed. The corrosion resistance is increased by the increase theamount of Cr or adding Ni and Mo. Cu, Ti, Al, Si, Ni, Na, S and Se support good effects forthe alloys. So the manufacturers easily select the material.In stainless steel Cr, Ni, Mo and Na is important for the structure of material. First of all Crand Ni support the structure, ferritic or austenitic. Stainless steels can be classified into threecategories, martensitic, ferritic and austenitic. The strength and contipation of stainless steelsare increased by the cold forming so the decrease of thickness and weight will beeconomic.High strength is supported for some groups of steels by heat threatment.In this thesis, the process and forming characteristics which control forming of stainlesssteels, are discussed.In last part, thickness and rolling direction parameters acts to the formability of stainless steelsheets is determined by tensile tests and bending tests.