Overhole giren gemilerde görülen korozyon hasarları ve bu hasarların giderilme yolları
Corrosion defects faced in overhauling period of the ships and fixing methods of these problems
  1. Tez No: 180521
  2. Yazar: EVREN KALAY ÜÇÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, denizin korozif etkisi, koruma sistemleri, gemilerdekorozyon hasarları, Corrosion, corrosive effect of sea, prevention system, ship corrosion damages
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Metal ve alaşımlarının ortam ile reaksiyonları sonucu bozunmaları olayı ?korozyon? olarakbilinmektedir.Korozyonun ülkelerin ekonomilerine yüklediği ?malzeme-enerji-emek-bilgi?kaybı, gayri safi milli gelirlerinin yüzde 3,5-5'i arasında değişmektedir. Türkiye'nin toplamkorozyon kaybı GSMH'sının yüzde 4,36'sıdır.Korozyon, sebep olduğu maddi kayıplaryanında çevreyi kirleten, insan sağlığını tehlikeye sokan bir değişimdir.Korozyona neden olan ortamlar içinde en önemlileri, su-hava-toprak üçgenidir.Bu üçgendekitemel korozif öğe, su ve su buharıdır.Gerek atmosfere maruz, gerekse toprak içindeki metalikyüzeylerde her zaman, çok incede olsa, bir su filmi mevcuttur.Tatlı-tuzlu-acı sular içindegelişen korozyon ise, su filmi kalınlığının, atmosferik veya toprak altı koşullardan daha fazlaolduğu haller olarak kabul edilebilir.Denizel ortamdaki metalik yapıların çok büyük bir bölümü çelikten yapılmış olanlardır.Buyapıların, denizin korozif etkisinden korunmalarında, temelde iki prensipyatmaktadır.Bunlardan birincisi boya ile kaplamak, ikincisi ise katodik olarak korumaktır.Koruma sistemleri, durağan deniz yapıları için uzun süreli koruma yapmak, hareketli yapılariçinse, overhol periyotlarında korumayı gerçekleştirmek amacıyla tasarlanmıştır.Gemilerinoverhol onarımlarında, tasarım ömrünü dolduran, hasar gören yada işlevini yerinegetiremeyen koruma sistemleri kontrol edilerek yenilenmektedir.Gemi yüzeylerinde,korozyona neden olan kimyasal ve biyolojik kirlenmeler temizlenmekte ve korozyonnedeniyle oluşan hasarlar onarılmaktadır.Overhol onarımındaki gemilerde, korozyon hasarlarının tespit edilerek giderilmesi ve korumasistemlerinin yenilenmesi uygulamalarının maliyeti, toplam bakım maliyetinin yüzde 25'ininoluşturmaktadır.Bu uygulamalarda doğru yöntemlerin kullanılması, periyodik olarak overholegiren gemilerin, yüksek onarım maliyetini düşürmektedir.Ayrıca, geminin enerji sarfınıazaltarak performansını arttırmakta ve ömrünü uzatmaktadır.
Özet (Çeviri)
Corrosion can be defined as the reaction of metals and alloys with environment.Nationaleconomical load caused by the corrosion such as ?material-energy-information-labor force? isapproximately 3,5-5 per cent of national income.Total corrosion loss is 4,36 per cent ofnational income in Turkey. Besides, corrosion is a change which causes environmentalpollution, human health problems and also financial losses.Most important corrosion environment can be listed as ?water-air-earth?.Main corrosiveelement in this triangular is water and vapour.Metalic surfaces both in atmosphere and inearth have some thin water film.Corrosion happened in salt water and fresh water can beaccepted as much more important in according to the corrosion existed in earth andatmosphere.Constructions used in sea are mostly steel.The principles emerged to prevent corrosive effectof sea can be given as painting and cathodic prevention. Prevention systems are designed tolong term prevention for stationary sea construction and overhaul period prevention fordynamic construction.In overhaul maintenances, prevention systems which completed designlife term (defected, deformed or functioned non-regularly) are checked and replaced ifnecessary.Chemical and biological pollutions existed on ship surfaces are cleaned and allcorrosion damages are repaired in overhaul maintenances.Approximately 25 per cent of ship overhaul maintenance budget is caused by the corrosion-related effects.The implementation of correct procedure and methodoly decreases themaintenance cost of regularly maintained ships.Moreover, energy consumption can bereduced and the performance of correctly maintained ships can be improved.