Karmaşık yükler altında çalışan DC motorun etkin kontrolü
Efficient control of DC motor under variable loads
- Tez No: 180522
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF NACİ ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PID kontrolör, PID katsayıları, öz uyarlamalı kontrol
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
PID kontrolörler kullanım kolaylığı, basit oluşları ve etkin bir çözüm sunmaları sebebiylemotor kontrolünde en çok başvurulan uygulamalardandırlar. Üç temel katsayı belirlenmesi ilekontrolörün ayarlanması tamamlanmaktadır: Oransal, Türevsel ve ntegral katsayıları.şte bu noktada bu katsayıların doğru belirlenmesi çok kritik bir önem arz etmektedir. Bukonu ile ilgili pek çok yöntem ve teoriye literatürde rastlamak mümkündür ancak hiçbirisi tümuygulamalar için geçerli olacak makul sonuçlar verememektedir.Bu tez çalışması ile çok derin teorik çıkarımlara girmeden, PID kontrolörün mantığından yolaçıkarak çok kolay üretilebilir ve sistem transfer fonksiyonunu bilmeyi gerektirmeyen değişkenyüklerde kullanılabilir, tak-kullan mantığına yönelik bir PID kontrolör tasarımı sunulmuştur.Sonuçta sabit PID katsayıları değil, sistem dinamiklerinden türetilmiş ve yük değişimine bağlıolarak kendini güncelleyen öz uyarlamalı (self-tuning) olarak nitelendirilebilecek bir çözümyöntemi elde edilmiştir.Ne var ki, bu sistemle iyi sonuçlar elde edilmekle beraber en iyi çözüm elde edilememektedir.Esas avantajı kolay kullanımı ve herhangi bir ayar gerektirmeden pek çok sisteme tatbikedilebilmesidir.
Özet (Çeviri)
PID controllers are the most commonly known applications in motor control due to thesimplicity and the effective solutions they provide. A decision on the main three parameters:Proportional, Derivative and Integral constants, completes the controller adjustment.It is critical to determine the correct parameters as there are a huge range of theories andmethods documented regarding the above mentioned problem, however none of them offeracceptable results applicable for every application in use.In this thesis it is proposed that, without delving into deep formulae theory but following theway of basic PID logic, the new method is easily derived and is not required to know thetransfer function of the system to be controlled.It can be used under changeable loads and available for most of the applications as a plug-n-play device.As a result, it is a solution of not a method with constant coefficients but a method includingself-tuning type algorithm comprising with the variables derived and updated by the systemdynamics and the change in load.Nevertheless it gives reasonable results, but not the best; however the main advantage is itseasy to use option and availability of being used in most of the real systems with noadjustment required.