Haber videoları için yüz tanıma ve doğrulama yöntemleri ile arşivleme sistemi
An archival system using face identification and verification for broadcast news
- Tez No: 180542
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELİF KARSLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Haber videoları, yüz bulma, yüz tanıma, temel bileşenler analizi, doğrusal ayırtaç analizi, destek vektör makineleri
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
HABER VİDEOLARI İÇİN YÜZ TANIMA VE DOĞRULAMA YÖNTEMLERİ İLEARŞİVLEME SİSTEMİKürşat KÜÇÜKKÖŞKERBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans TeziÇoklu ortam uygulamalarının önem kazanması ile birlikte, poz ve aydınlatmanın çeşitlilikgösterdiği, çözünürlüğün düşük olduğu haber videolarında kişiler ile bilgileri arşivlemek vegerektiği zaman sorgulamak için tanıma ve doğrulama işlemlerini görsel bilgileri kullanarakgerçekleştiren çalışmalar önem kazanmıştır.Bu tez çalışmasında, haber videolarında istenilen kişilere ait bilgileri saklamak vesorgulayabilmek için yüz tanıma ve doğrulamaya dayalı bir arşivleme sistemi geliştirilmiştir.Haber videoları saniyede 25 görüntü alınarak değerlendirilmiştir. Yüz tanıma veya yüzdoğrulama işleminin ilk adımı olan yüzün bulunması aşamasında, dik ve cepheden yüzgörüntüleri için özellik tabanlı yüz bulma yöntemi kullanılmıştır. Özellik tabanlı yüz bulmaişleminin sonuçları ten bölgesi filtresinden geçirilerek yanlış yüz bulma oranı azaltılmıştır.Bulunan yüz bölgeleri yüz veritabanındaki görüntülerin boyutlarına ölçeklenmiştir. Yüzözellikleri Temel Bileşenler Analizi (TBA) ve Doğrusal Ayırtaç Analizi (DAA) yöntemleri ileçıkarılarak her iki yöntemin tanıma ve doğrulama başarısına etkisi değerlendirilmiştir. Yüztanıma ve doğrulama için Öklid Uzaklık Metriği ve Destek Vektör Makineleri (DVM)yöntemleri kullanılarak başarıları karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre özellikçıkarımı için TBA, tanıma işlemi için DVM'nin birlikte kullanımının en başarılı sonucuverdiği gözlenmiştir. Tanıma veya doğrulama işleminin sonucunda sorgulanan kişilere aitgörüntüler yeni bir video dosyasına kaydedilerek arşivleme işlemi tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
AN ARCHIVAL SYSTEM USING FACE DETECTION AND VERIFICATION FORBROADCAST NEWSKürşat KÜÇÜKKÖŞKERComputer Engineering, M.S. ThesisWith multimedia applications becoming increasingly important, projects that carry outidentification and verification operations on news videos where exposure and lightningconditions vary for archiving and querying purposes have also become important.In this dissertation, an archiving system has been developed based on face recognition andverification for the purposes of storing and querying desired people in news videos.News videos have been assessed by sampling 25 frames per second. At the face detectionstage, the first stage in face recognition and face verification operation, feature based facedetection method has been used for upright and frontal facial images. Results of feature basedface detection operation have been subjected to skin filter and erroneous face detection ratehas been reduced. Facial areas detected have been resized to facial images in the facedatabase. Facial features have been contemplated using Principal Component Analysis (PCA)and Linear Discriminant Analysis (LDA), ensuring the contribution of both methods insuccess of the identification and verification. Euclidean Distance Metrics and Support VectorMachines methods have been used for face identification and verification and success of theeach method have been compared. Based on the results attained, it has been observed thatPCA gives the best results for feature extraction while SVM gives the best results foridentification purposes. Further to identification and verification operations, images of thequeried people have been recorded in a new video file and archiving operation is completed.