Akıllı kart teknolojisiyle geliştirilmiş elektronik pasaport ve vize sistemi
Developing an electronic passport and visa system using smart card technology
- Tez No: 180543
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU DİRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Pasaport, vize, elektronik pasaport, akıllı kart, güvenlik, Passport, visa, electronic passport, smartcard, security
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Teknolojideki hızlı gelişim süreci ve onun bizlere sağladığı kullanım kolaylığı, günlük hayattabizler için önemli olan yerlere hızla girmesini sağlamıştır. Önceleri kredi kartı işlemlerimiziçin kullandığımız elle çalıştırılan POS (point of sale) makinelerinin yerini tam otomatik, aynıanda birçok kontrolü içinde barındıran cihazlar almış; tıpkı bunun gibi, yaygınlaşmayabaşladığında sadece arama yapmak ve mesajlaşmak için kullanılan cep telefonları bugünfotoğraf çekmekten radyo dinlemeye kadar birçok özelliği bünyesinde barındıran teknolojikaletler haline gelmişlerdir.Teknolojik gelişmelere paralel olarak önceleri yüzbinlerce dolara satılan yüksek kapasitelibilgisayarlar yüz dolarlar seviyesinde evlere girmeyi başarmış, sadece bilgisayarlarlakalmayan bu yayılma süreci yüksek çözünürlüklü tarayıcılara ve kaliteli yazıcılara dayansımıştır. Böyle olunca da, kâğıt üzerinde yapılmakta olan işlemler kopyalanabilir ya daüzerinde tahrifat yapılabilir hale gelmiş, tüm bunlar da bu tür işlemlerin güvenirliği sorgulanırhale getirmiştir.Ülkeler (ki buna ülkemiz de dahildir) kendi iç işlerinde birçok kademede bilgisayarlı sistemegeçmelerine rağmen, henüz farklı teşkilatlar arasında tam anlamıyla bir bütünleşmesağlanmadığından ve daha da önemlisi vatandaşlara bu sisteme geçiş tamamenyansıtılamadığından, kurumlar ve insanlar arasında kullanılan evraklar üzerinde değişiklikyapılabilmekte, bu durum da ülkelerin karşılaştığı önemli sorunlardan biri olmaktadır.Ülkeleri en çok zorlayan problemlerin başında o ülkeye yapılan girişlerin ve çıkışların kontroledilmesinin geldiği de açıktır. Pasaport ve vize, ülkelere giriş çıkışların kontrol edilebilmesiamacıyla kullanılan mekanizmalardır. Bu evraklar üzerindeki sahtecilik de öteden beridevletlerin ciddi biçimde engellemeye çalıştığı işlemlerdir. Ancak günümüz gelişenteknolojisinde de bunu önlemenin yolu, sahteciliğe dayanıklı bir mekanizma kullanmak vekâğıt evrakları tamamen terk etmekten geçmektedir. Bu tez, böyle bir sistemi altyapısıylabirlikte incelemek, örnek bir sistem ortaya çıkarıp, avantajlarını ve geliştirilme yollarınısunmak amacıyla yazılmıştır.Tez çalışmasında kullanılacak teknolojiler hakkında hem teorik hem de uygulamaya yönelikkapsamlı bir araştırma yapılmış, kullanılacak teknolojiler sonucunda ortaya çıkması muhtemelolan sorunlardan bahsedilerek, bu sorunlar üzerine yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fast improvement process and the ease to use of the technology has increased the usage of itin common and important places for us in daliy life. In the past, we were using the manual posterminals for our credit card process but after then they have been replaced with the fullyautomated ones. Likewise in the time of the becoming widespread the cellphones were onlyproviding us to talk to or to messaging with other people but nowadays they have megapixelcameras as well as built-in fm radios.Besides the technological improvements, the cost of high capacity computers which wasabout hundred thousand US dollars in the past has decreased dramatically to few hundred USdollars. These changes did not occur only in PC prices, they also can be seen in highresolution scanners as well as high quality printers. All of these changes caused the processesthose were being made on the paper can be copied or changed easily and this made us toquestion the security of these kinds of document processes in deep.From the past to now, the most popular places, where the paper based processes have beingexecuted, are belonging to government. Countries (which Turkey is also one of them)developed their computer systems and changed the existing paper based systems with thesenew ones but among the different departments there is still lack of digital communication.That short of interaction causes paper traffic inside the departments and also betweengovernment and people. This is one of the most difficult problems that governments werebeing faced.To control the migration and security in a country, government has to take several actionsagainst them. Passports and visas are the mechanisms for controlling the borders and alsotheir citizens abroad. The fraud on these paper based documents has been done since the pastand several things has being tried to avoid these trials. However by the help of thetechnological improvements, it become easier to take control of these illegal actions. In orderto avoid forgeries or global fraud, document based passports/visas need to be replaced.Instead, a sophisticated token with high security features, not easy to forge, should be used.The aim of this thesis is to provide a securely strong and easy to apply electronic passport andvisa solution by using smartcard and biometrics technology.