Orman yangınlarının internet ortamında interaktif olarak sunumu
Visualisation of forest fires interactively on the internet
- Tez No: 180551
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT GÜMÜŞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Geodesy and Photogrammetry, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), nternet, nternet Tabanlı Coğrafi BilgiSistemleri ( TCBS), Active Server Pages (ASP)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
internet bilginin erişilmesi, paylaşılması ve dağıtılması yöntemlerini değiştirmektedir. nternetbunun ötesinde, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) analiz ve görselleştirme yöntemlerini dedeğiştirmektedir. nternet Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri ( TCBS), internet ve webteknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak hızlı bir şekilde ilerlemektedir. TCBS, dağıtıkverilere ve analiz fonksiyonlarına ulaşılmasında, analizlerin ve görselleştirmeninyapılmasında interneti kullanan ağ merkezli CBS aracıdır.Ülkemizde her yıl büyük kayıplara neden olan orman yangınları ile etkili bir şekilde mücadeleedebilmek ve yapılan planlamalara katkı sağlamak için CBS ve internet gibi teknolojikgelişmelerden yararlanmak gerekmektedir. Bu teknolojiler sayesinde, değişik kaynaklardanelde edilen coğrafi verilerin bir araya getirilmesi ve CBS analiz yöntemleri ile yangınyöneticilerinin kararlarına yardımcı olacak ürünler oluşturulması mümkün olacaktır.Bu çalışmada, orman yangını yönetiminin safhalarında CBS kullanım alanları araştırılmıştır.Coğrafi veriler ve CBS analiz araçları kullanılarak yangın yöneticilerinin orman yangınıriskini azaltmasına ve kaynakları etkin ve ekonomik olarak kullanmasına yardımcı olacakOrman Yangını Bilgi Sisteminin kurulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Internet has been changing the ways of data access, sharing and dissemination. It is furtherchanging the means of analysis and visualization of Geographic Information Systems (GIS).Internet GIS is rapidly evolving as Internet and Web technologies change. Internet GIS is anetwork-centric GIS tool that uses Internet as a major means to access and transmitdistributed data and analysis tool modules, and to conduct analysis and visualization.It is necessary to make use of GIS and Internet technologies in order to struggle with wildfireswhich are causing great amount of loss every year and to contribute planning activities. Bymeans of these technologies, it is possible to gather necessary spatial from different resourcesand to prepare products which will contribute to the decisions of fire managers.In this study, usage of GIS in the phases of wildfire management is researched. The aim of thestudy is to establish wildfire information management system in order to help wildfiremanagers to reduce fire risk and make use of resources effectively and economically.