Kent içi karayolu güvenliğini arttırıcı önlem yerlerinin CBS yardımıyla belirlenmesi
Determination of the precaution location that increases in a city way traffic safety by GIS
  1. Tez No: 180550
  2. Yazar: ONUR TEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL BATUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Trafik Güvenliği, Sorgulama, Belediyeler, Önlemler, Geographic Information Systems (GIS), Traffic Safety, Querying, Municipality, Precaution
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Günümüzde stanbul' un en önemli sorunlarından biri trafikdir. Nüfusun hızla artması, plansızve çarpık kentleşme, altyapı yetersizliği, hızla artan araç sayısı, yetki karmaşası, ilgilikurumlar arasındaki koordinasyon eksikliği ve denetimin sağlanamaması bu sorunu her geçengün arttırmaktadır. Kazaların oluşumlarını engelleyici önlemlerin yeterli düzeydealınamaması bu sorunu arttırıcı bir rol oynamaktadır. Özellikle ilgili kuruluşlardakiyetkililerin bölgedeki hakimiyetlerinin düşük olması, bu sorunların önlenmesine yönelikçalışmaların yeterli seviyelere ulaşmasını engellemektedir. Yeterli önlemlerin alınamayışıylaölümlü ve yaralanmalı kaza sayıları artmakta ve oluşan maddi kayıplar sonucunda ekonomide zarar görmektedir. Bu çalışmada çözüm yöntemi olarak CBS teknolojisi öngörülmektedir.Bilindiği üzere CBS yeryüzünde var olan nesneler ve olaylara ait verilerin toplanması,saklanması, güncellenmesi, analiz edilmesi ve haritalama işleminin yapılmasını sağlayanbilgisayar tabanlı bir sistemdir. CBS teknolojisi ile sorgulama amaçlı veri tabanlarıoluşturularak çok çeşitli analizler yapılabilmektedir.Bu çalışmanın amacı, kent içinde meydana gelen kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerinCBS ortamında belirlenmesidir. Trafik güvenliğini tehdit eden nedenlerin tespit edilerek;hangi tür önlemlerin alınacağının CBS yardımıyla belirlenip, bu önlemlerin kısa süredealınmasının sağlanmasıdır. Bu önlemlerin CBS yardımıyla planlanması esas alınmıştır. Ayrıcatrafik güvenliğinin arttırılmasına yönelik geniş çaplı bir CBS' nin kurulması konusunda daçözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays traffic is one of the major problems in Istanbul . Increase in population, crookedand unplanned urbanization, insufficient substructure, rapidly increasing vehicle population,disordered authority, lack in coordination and unable to gather the control mechanismsincrease the problem. Also not taking the enough precautions for the traffic accidents causemore problems. Especially authorities in related istitutions don?t have enough domination intheir territory. In this study GIS is sugested as a solution. As we know, GIS is a computerbased system that collects informations about every object or event takes place around theearth, upgrades these infos, analyzes and gather these as a chart in the end. With GIStechnology we can create databases for any purposal reasons.The purpose of this study is to determine the precautions for the accidents take place in citylimits in GIS environment. With the use of GIS we can take the right precautions that couldpossibly prevent the accidents that threaten the traffic and the community. This precautionswill be based on the GIS usage. Also embeding a wide scale GIS to increase the traffic safetyis highly recomended in this study.