Ülkemiz kadastrosunda yenileme çalışmaları ve öneriler
Renewal works in our country cadastre and suggestions
- Tez No: 180552
- Danışmanlar: PROF.DR. ZERRİN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kadastro, yenileme, teknik hata, sayısallaştırma, MERLIS Projesi, ikincikadastro
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Dünyada, kadastronun üretimi kadar kadastronun yenilenmesi de olağan kabul edilmektedir.Kadastral reform süreçlerine bakıldığında, kadastronun çağdaş tanımına uygun olarak,kadastral verilerin, güncelleştirilerek parsel tabanlı mekansal bilgi sistemlerinin zorunlukıldığı sayısal formatta yeniden elde edildikleri görülmektedir. Ayrıca yapılan bu yenilemeçalışmalarıyla, kadastro, kapsadığı alan ve içerdiği veriler bakımından da genişletilerektaşınmaz idaresinin öngördüğü şekilde yeniden oluşturulmaktadır.Ülkemizde dar bir bakış açısı ile uygulanan kadastro yenileme çalışmaları ise; yapılanhataların düzeltilmesi, çizgisel verilerin sayısal hale getirilmesi ve teknik olarak yetersiz olankadastral haritaların yenilenmesi olarak sürdürülmektedir. Çok amaçlı çağdaş kadastronungereklerinden uzak olan ve geçmişte oluşturulan verilerin revizyonu olarak sürdürülen buyenileme çalışmalarında, kadastro, kapsadığı alan ve içerdiği veriler bakımındangenişletilmezken, hukuki engeller sonucu da zemin durumunu yansıtır güncel veriler de eldeedilememektedir.Bu çalışmada, ülkemiz kadastrosunun teknik ve hukuki altyapısına değinilerek, ülkemizdekikadastro yenileme çalışmaları incelenmiş ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafındanyürütülen yenileme çalışmaları detaylıca irdelenmiştir. Örnek uygulama olarak, MarmaraDeprem Bölgesi'nde özel sektör tarafından yürütülen MERLIS (Marmara Deprem BölgesiArazi Bilgi Sistemi) projesi ele alınmıştır. Son bölümde ise yenilemenin çağdaş tanımınaişaret edilerek ilk tesis (kuruluş) kadastrosu, yenileme ve ikinci kadastro ilişkileri ortayakonmuş ve gerçek bir kadastral yenilemenin, mevcut imkanlar ve geleceğin beklentileri dedikkate alınarak yapılacak ikinci kadastro çalışmalarından geçtiği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Renew of cadastre is considered as a usual constitution as well as producing cadastre all overthe world. If looked at the cadastral reform processes in the world, it can be noticed thatcadastral data have been updated to derive a digital form which the parcel based spatialinformation systems oblige. Furthermore, with this renewal woks, cadastre has beenreconstituted by extending its contents and scope in the form of the real property (estate)management requires.The cadastral renewal works applied in Turkey have been carrying out as corrections offailures made before, digitizing of linear data and renovation of the technically insufficientplans with the narrow-minded point of view. The ongoing activities don?t cover therequirements of multi-purpose modern cadastre and only revise the data established in thepast. Furthermore, it?s not possible to obtain the actual data reflecting the current ground casein this work.In this study, the technical and legal bases of country cadastre have been investigated and therenewal activities executed by the General Directorate Land Registry and Cadastre (GDLR)have been examined in detail. As an example implementation, MERLIS (MarmaraEarthquake Region Land Information System) Project has been taken up which is executedby private sector in Marmara earthquake region. In the conclusion part of the study, byattracting attention to modern definition of renovation, relations among the establishmentcadastre, renovation and second cadastre are put forward and it?s emphasized on theimportance of the secondary cadastral processes which taking into consideration the presentcapacity and future expectations.Key Words : Cadastre, renovation, technical error, digitizing, MERLIS Project, secondcadastre