Kazıklı yanaşma yapıları etrafında gemi pervanelerinin neden olduğu erozyon
The scour mechanism caused by ship propeller around the pile groups of the harbour structure
  1. Tez No: 180560
  2. Yazar: EYÜP ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oyulma, Kazık grupları, Erozyon, Pervane, Jet
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünya üzerinde deniz yolu ile yapılan taşımacılık hacmi toplam taşımacılığın % 90'ınatekabül etmektedir. Teknolojik gelişmelerle deniz yoluyla yapılan taşımacılıkta son derecemodern, yüksek hız ve güce sahip gemilerin kullanılmasıyla bu oran hızla artmış ve artmayadevam etmektedir. İşletme ve ekonomik nedenlerden dolayı gemilerin romörk yardımıalmadan kendi imkanlarıyla yanaşması tercih edilmiş, fakat bu yolla yapılan yanaşmalarsırasında taban erozyonu problemi ortaya çıkmıştır.Limanlarda yanaşma yapısının çevresinde oluşan ve yerel oyulma şeklinde kendini gösterenbu olay yapıları stabilite problemiyle karşı karşıya bırakmıştır. Konuyla ilgili yapılmış veyapılacak çalışmalar liman işletmecileri ve ilgili yapıların projelendirilmesini yapacakmühendisler için büyük önem arz etmektedir. Yapılan çalışmaların büyük emek ve süreistemesinden ve olaya etkili birkaç parametre dışındaki diğer değişkenlerle ilgili çalışmalarınazlığından olayın bütününün araştırılması daha uzun yıllar sürecektir.Bu çalışmada kazıklı olarak inşa edilmiş rıhtımlarda pervanelerden çıkan su jetlerininetkisiyle oluşacak oyulma mekanizması incelenmiştir. Çalışmada bir çift kazıktan oluşankazık grubu seçilmiştir. Kazıklar ard arda yerleştirilmiş, sabit olan birinci kazık ilearalarındaki mesafe değiştirilen ikinci kazığın oluşturdukları oyulma profilleri belirlenmiştir.Oyulma derinlikleri, oyulma ve yığılma profillerinin boyları ve bunların a/D parametresiyleolan ilişkileri üzerinde durulmuştur. Konuyla ilgili benzer çalışmaların yeterli olmamasıgruplar arasında ilişkilendirme yoluyla sonuçların değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
%90 of the total transportation in the world is carried out over seas.The transportationperformed over the seas has been rapidly increasing due to high technological improvementsleading the ships to have huge power and high speeds. The approach of even the big ships tothe docs are now done by using the the ships?own engine power without the help of tugsbecause of the operation and economic reasons. However; this has been observed to causelocal scour on the base.The local scour occuring around the doc pipes have lead the doc structures experiencingstability problems. The research on this subject carry vital importance especially for theengineers planning structure projects. Probably it will take very long time to get advanced inthis subject due to not only the requirement of considerable efforts and time but also the factthat there exists few studies on the lack of the studies about parameters active on the scourprocess.This study investigates the scour mechanism caused by ship propeller around the stakes of theharbour structure.The stake group consistig of two stakes is focused in this study. The scourprofiles are investigated for the different distances between the two consecutively placedstakes. The scour depths, accumulation profiles and relation of them with the a/D parameterare also considered. During the study, results are evaluated by associating with other groupcases due to the lack of similar studies.