Arazi zemin dinamik davranışının bir ve iki boyutlu analizlerle karşılaştırılması
Comparison of one and two dimensional dynamic field behaviour
  1. Tez No: 180561
  2. Yazar: CEVAT ALİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUTAY ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küçükçekmece, dinamik davranış analizleri, Plaxis, EERAix, Küçükçekmece, dynamic response analysis, Plaxis, EERAx
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Küçükçekmece-Sefaköy yerleşim bölgelerinde toplam 13.43 km2 lik bir alanın yerleşimeuygunluğunun araştırılması Yıldız Teknik Üniversitesi nşaat Mühendisliği / GeoteknikAnabilim Dalı tarafından daha önce yapılmıştır (Özaydın vd., 2002). Bu tez çalışmasıkapsamında, daha önce inceleme bölgesinde yapılan çalışmalardan elde edilen bulguların birbölümü kullanılarak, inceleme bölgesinin güneyinden kuzeyine doğru, batı-doğudoğrultusunda alınmış altı adet enkesit üzerinde, deprem sırasında oluşacak yüzeyhareketlerinin değişimini belirlemek için, bir ve iki boyutlu dinamik davranış analizleriyapılmıştır. Böylece yerel zemin koşullarının deprem hareketi üzerindeki etkisi incelenmiş birve iki boyutlu dinamik davranış analiz sonuçları arasındaki fark ortaya konulmuştur.Bir boyutlu analizler eşdeğer lineer analiz prensibine dayalı olarak çalışan EERA programıile, iki boyutlu dinamik analizler ise PLAXIS programı ile yapılmıştır. ki boyutlu dinamikdavranış analizlerinde sonuçlar üzerinde en çok etkisi olan viskoz sönüm parametreleri farklıiki yöntemle belirlenmiş ve sonuçlar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Dinamik analizlerdeanakaya yer hareketi kaydı olarak kullanılan ve olası stanbul depremini temsil eden 475 yıllıktekrarlanma periyodlu sentetik ivme kayıtları, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi veDeprem Araştırma Enstitüsü tarafından bölgenin sismisitesi dikkate alınarak TARSCTHSprogramı kullanılarak üretilmiştir. Analiz sonuçları zemin yüzü yer hareketi özelliklerinin,değişen yerel zemin koşulları ve arazi topoğrafyası ile farklılaştığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The layout conformity of total 13.43 km2 settling areas in Küçükçekmece-Sefaköy has beenresearched before by Yıldız Technical University Department of Civil Engineering /Geotechnics Division (Özaydın et al., 2002). Within the context of this thesis, one and twodimensional dynamic behaviour analyses are made using some evidences obtained from theprevious studies made in the investigation area, from the south to the north of the researcharea, on six cross-sections taken in the west-east direction, to determine the changes of thesurface movements occuring during earthquakes. Consequently, effect of local soil conditionson the earthquake movement is examined; the difference between the one and twodimensional dynamic analyses is displayed.One dimensional analyses are made by the program EERA which is based on equivalentlinear analysis principal, two dimensional dynamic analyses are made by PLAXIS. Viscosedamping parameters, which are the most effective on the results of two dimensional dynamicbehaviour analyses, are determined by two different methods and the effects of these on theresults are examined. 475 year repetition period synthetic acceleration records used as thebedrock motion representing possible stanbul earthquake in dynamic analyses are producedby Bogazici University Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute, taking theseismicity of the area into consideration, by using the program TARSCTHS. The results ofthe analyses show that the properties of surface motion differ according to varying local soilconditions and land topography.