Burgu kazık temeller
Screw pile foundations
  1. Tez No: 180559
  2. Yazar: ALİ NECİP KOCATÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM GÜRALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Burgu Kazık Temel, Halka Kesit, Kazık Çakma şlemleri, ZeminTitreşimi, Burulma Momenti, Kazıkların Yük Taşıma Kapasitesi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışma çürük zeminlerde uygulanan ve ekonomik avantajlar sağlayan Burgu Kazıktemeller hakkındadır. Burgu Kazık temeller, betonarme prefabrike olarak hazırlanmakta ve birburulma momenti ile zeminlere uygulanmaktadır. Böylece, çakma kazıklardaki ses, gürültü veçakma sırasında oluşan zemin titreşimlerinden dolayı civardaki yapılarda meydana gelenyapısal hasarlar önlenmektedir. Burgu Kazık temellerin dış yüzeyindeki helisel dişler,uygulama kolaylığı sağlamakla birlikte, kazık yüzeyini artırarak, kazığın taşıma kapasitesindede önemli artışlar sağlamaktadır. Halka kesit tasarımlarında ise daha fazla malzeme tasarrufusağlanabilmektedir.Çeşitli çap, boy, helis diş derinliği ve zemin taşıma gücüne bağlı olarak dolu kesitli ve halkakesitli Burgu Kazık temellerin taşıyacağı yükler, tablolar halinde mukayeseli olarakhesaplanmıştır.Burgu Kazık yapımında kullanılacak betonun kalitesi çok önemli olduğundan, beton kalitesikonusunda da, araştırma yapılmıştır. Bu kapsamdaki deneysel çalışmalarda; üç farklısu/çimento oranı, üç farklı çelik tel içeriği ve iki farklı çelik tel kullanılmıştır. Üç adet dekarşılaştırma yapabilmek amacıyla, çelik tel içermeyen, referans beton numunelerihazırlamıştır.Bu numunelere ait basınç dayanımı deneylerinin sonuçları incelenmiştir.Neticede; Burgu kazık temellerle ilgili, hesap esasları, seçilen değişkenler için kazık taşımagüçleri ve uygulanması gereken burulma momentleri ile kuvvet çiftlerinin hesaplarına yönelikMicrosoft Access ortamında bir bilgisayar programı hazırlanmış ve örnek bir betonarme hesapyapılmıştır.
Özet (Çeviri)
economical advantages for rottengrounds. These foundations are produced as prefabricated reinforced concrete piles andapplied to the ground by the torsinal moment. By this way, noise and the structural cracks dueto the vibration of soil during the driving of pile with a hammer, are prevented. The helicalcogs at the outer surface of the piles increase the surface area and improve the load bearingcapacity. Ring sectional design, decreases the amount of material used and supply moreeconomical advantages.Load bearing capacity of circular and ring sectional reinforced concrete screw piles fordifferent diameter and lengths, are given as tables.Also, a research is made for quality and performance of concrete due to the importance ofconcrete of screw pile foundations. In this experimental research on performance of concrete,three different concrete classes, three different steel fiber volumes and two different steelfibers were used. And three reference concrete samples without any steel fibers were preparedto compare each other. Compressive strength of these concrete samples are investigated.As result, design and calculation principles are given and a calculation program to determineload bearing capacity, twist force and torsinal moment is done in Microsoft Access and areinforcement calculation of a Screw Pile is done as an example.