Dağ ekosistemlerinin önemi ve planlama kriterleri
The importance of mountain ecosystems and planning criters
- Tez No: 180569
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Forestry and Forest Engineering, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Dağ Ekosistemi, Sürdürülebilirlik, Ekolojik Planlama, Mountain Ecosystem, Sustainability, Ecological Planinng
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Çalışmada dağ ve dağlık alan kavramları incelenmiş ve dağ ekosistemlerinin özellikleriirdelenmiştir.Türkiye'nin dağlık coğrafi yapısı ve dağ ekosistemlerinin bölgesel olarak, fiziksel,biyolojik ve ekolojik yapısı araştırılmıştır. Bu özelliklerin ekolojik önemi ortayakonularak dağlarda sürdürülebilir bir kullanımın sağlanması için, ekolojik planlamadakullanılacak kriterler ortaya konulmaya çalışılmıştır.Ayrıca Türkiye'deki dağların koruma statüleri araştırılmıştır. Dağların fiziksel veekolojik özellikleri, çevresel etki faktörleri değerlendirilerek, bu bağlamdasürdürülebilirliğinin sağlanmasında planlama sürecinde ekolojik planlama tekniklerininkullanılmasının önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of both mountain and mountainous field have been defined. Characteristcsof the mountain ecosystems have been appraised by researching. Because of thegeopraphical mountainous structure of Turkey, characteristcs of Turkey?s mountainecosystems have been researched.Regional, biolagical, physical and ecological build of Turkey?s mountain ecosystemshave been researched. The ecological importance of these characteristics has beendetermined. So as to be provide the sustained usage at mountains criterions that will beused ecological planning have been established.The protection statutes of Turkey?s mountain have been researched. By determiningcharacteristics and effect factors of mountains, suggestions about protection-usage ofmountains have been stated.Place and importence of mountain ecosystems have been stated on process of ecologicalplanning.