The extension class of a subset complex
Altküme kompleksinin genişleme sınıfı
- Tez No: 180616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGÜN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: augmentation module, cohomology, vector bundles, Stiefel-Whitneyclasses, Euler class, extension class, spectral sequences.1
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
gX bir G-kümesi olsun. X kümesinin altkümelerini simpleks olarak kabul edenu u usimpleksler kompleksine altküme kompleksi diyoruz ve â(X) ile güsteriyoruz.u oAltküme kompleksi â(X)'in zincir kompleksi bize bir ZG-genişlemesi veriyor. Buu sgenişleme sınıfını ζX ile güsterelim. Bu sınıf ilk olarak Reiner ve Webb tarafındans otanımlanmıştır. Bu tezde, ζX 'in mod 2 indirgemesi olan ζ X 'i inceledik ve onunsX'in augmentation modülünün en yüksek dereceli Stiefel-Whitney sınıfı olduğunuuu u u ggüsterdik. Daha sonra, G'nin bir 2-grubu olduğu ve X'in de bir yürüngeden oluşano g ou sserbest G-kümesi olduğu durumu irdeledik. Bu durumda X, G-kümesi olaraku g uâ¼ (Z/2)n à Z/4G/1'e izomorï¬ktir. Bu tezin en ünemli sonucu olarak ζ G/1 'in G =oiken sıfır olmadığını ve diğer durumlarda sıfır olduğunu ispatladık. Bu ispatıg g gyapabilmek işin, tümevarım yüntemiyle, grubun değişmeli olmadığı durumlardac u o gs gζ G/1 'ın sıfır olduğunu güsterdik. Daha sonra, değişmeli 2-gruplarının en yüksekg o gs udereceli Stiefel-Whitney sınıï¬arını hesapladık ve bu grupların kohomolojilerininyapısını kullanarak en yüksek dereceli Stiefel-Whitney sınıfının sıfırdan farklıuolduğu durumları bulduk.gAnahtar süzcükler : augmentation modülü, kohomoloji, vektür yığınları, Stiefel-ou uu o gWhitney sınıfı, Euler sınıfı, genişleme sınıfı, spektrel diziler.s1
Özet (Çeviri)
he subset complex â(X) of a G-set X is deï¬ned as the simplicial complexwhose simplices are subsets of X. The oriented chain complex of â(X) givesa ZG-module extension of Z by Z (a copy of Z on which G acts via the sign|X|â1representation of RX) hence a class ζX â ExtZG (Z, Z). This class was ï¬rstintroduced by Reiner and Webb in [21], and they asked in which cases it isnon-zero. In this thesis, we consider the mod 2 reduction ζ X of ζX and provethat ζ X is equal to the top Stiefel-Whitney class of the augmentation moduleIX = Ker{RX â R}. Then, we study the case where X = G/1, the transitive G-set with point stabilizer, and G is a 2-group. First, we show that ζ G/1 is zero whenG is non-abelian. Then, we calculate the top Stiefel-Whitney class explicitly forabelian 2-groups using the norm map and the tensor product formulas for Stiefel-Whitney classes, and decide when ζ G/1 is non-zero using the structure of groupcohomology for abelian groups. The main result of the thesis is that if G is2-group, then ζ G/1 is non-zero if and only if G â¼ (Z/2)n à Z/4.=