Continuous flow routing (cfr): Awireless ad hoc network routing protocol for supporting multimedia flows
Sürekli akış yönlendirmesi (say): tasarsız ağlarda çoklu ortam sunularını desteklemek için yönlendirme yöntemi
  1. Tez No: 180615
  2. Yazar: AHMET KARA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KÖRPEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Ad-Hoc Networking, Route Maintanence, Multimedia Streaming.iii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
üOZETü ˙ şü ˙ ˙SUREKLI AKIS YONLENDIRMESI (SAY): TASARSIZğAGLARDA COKLU ORTAM SUNULARINIşË™şË™ ü ˙ ü ˙DESTEKLEMEK ICIN YONLENDIRME YONTEMIAhmet KARABilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g u˙Tez Yüneticisi: Yrd. Doş. Dr. Ibrahim Kürpeoğluo c o gTemmuz, 2006Coklu ortam sunuları; sahip oldukları üzel nitelikler ve paketlerdeki ge-ş ocikme, gecikme miktarındaki dalgalanma ve paket kaybı oranı gibi üzel oihtiyaşları nedeniyle, tasarsız ağlarda yünlendirme seviyesinden desteğe ihtiyaşc g o g cduymaktadırlar. Bu tez işerisinde, tasarsız ağlarda şoklu ortam sunularınınc g cbaşarımını artırmak amacıyla gerşeklenmiş, yünlendirme keşif ve bakım mekaniz-s c so smalarından oluşan, SAY yüntemini sunmaktayız. Coklu ortam sunuları uzuns o şümürlerinden dolayı hatalardan uzak dayanıklı yünlendirmelere ihtiyaş duyul-ou o cmaktadır. Yünlendirmelerin dayanıklılığını artırmak işin enerji seviyesindekio g cazalma oranı ve bileşenlerin kalan ümürlerini hesaba katarak en iyi yünlendirmes ou oseşilmektedir. Ayrıca sunduğumuz bakım sistemi sayesinde bir bileşenin enerji-c g ssinin şok azaldığı durumlarda, daha bir hata ortaya şıkmadan yünlendirmelerc g c odeğiştirilerek tehlikeli bileşen dışarıda bırakılmaktadır.gs s s Bileşenlerin kalans˙ümürlerine bağlı iki eşik değeri tanımlanmıştır. Ilk eşik değerine erişildiğindeou g s g s s g sgbileşenler uzerlerindeki akışların bir kısmını bakıma alarak uzerlerindeki yüküs ü s ü uuazaltmaktadırlar. Bu sayede ağ uzerindeki yükün tüm bileşenlere mümküngü uu u s uuolduğunca eşit dağıtılması da sağlanmaktadır. Bileşenin şok az ümrü kaldığındag s g g s c ou gikinci eşik değerine erişilir ve bileşenin uzerindeki tüm akışlar bakıma alınarak her-s g s s ü u shangi bir akışın kesintiye uğraması engellenir. Yüntemimizi ns2 tabanlı simülatürs g o uouzerinde gerşekleyerek yüntemin doğruluğunu kanıtladık. Ayrıca diğer yüntemlerü c o g g g oile kıyaslayarak yüntemimizin başarısını ülştük. Elde ettiğimiz sonuşlara güreo s oc u g c oSAY, şoklu ortam sunularının başarımını artırmaya destek sağlamaktadır.c s gAnahtar süzcükler : Tasarsız Ağlar, Yünlendirme Bakımı, Coklu Ortam Sunuları.ou g o şiv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCONTINUOUS FLOW ROUTING (CFR): A WIRELESSAD HOC NETWORK ROUTING PROTOCOL FORSUPPORTING MULTIMEDIA FLOWSAhmet KARAM.S. in Computer Engineering˙Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ibrahim Kürpeoğluo gJuly, 2006Multimedia flows require special routing layer support in ad hoc networksdue their unique characteristics and certain requirements on packet delay, jitter,loss rate and bandwidth. In this thesis we propose a wireless ad hoc routingprotocol (called CFR) with route discovery and maintenance mechanisms, thatis specifically designed for better supporting multimedia flows in wireless ad hocnetworks. Since multimedia flows are long durational, it is important to routethem through stable routes in order to minimize route failures and disturbanceon the flows. We propose to improve the stability by considering the energydrain rates and estimated remaining lifetimes of nodes while selecting the bestroutes. Additionally we provide a maintenance scheme that acts pro-activelyand re-routes the traffic if a node starts getting very low energy. For this wedefine two thresholds on remaining lifetime of a node. After the first threshold isreached, the node re-routes some of its flows so that the traffic load on the nodeis reduced. This helps to an even distribution of traffic to nodes of an ad hocnetwork. After the second threshold is reached, the node has very few energyand therefore redirects all its traffic to some other routes so that the flows arenot disturbed by the route failure when the node depletes all of its energy andcan not route anymore. We implemented the protocol as part of an ns2-basedsimulator and proved that it works correctly. Additionally, we compared theprotocol against some other similar protocols. The results show that CFR canindeed help supporting multimedia flows better.