Piezoelectric power generation using heart motion
Kalp hareketleri kullanarak piezoelektrik enerji üretimi
- Tez No: 180623
- Danışmanlar: PROF.DR. ERGİN ATALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Piezoelektrik Güş Uretimi, Titreşimler, Manyetik Rezonans, sKalp pilivi, Piezoelectric Power Generation, Vibrations, MRI, Pacemaker, MRIinterferenceiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
üOZETË Ë ËKALP HAREKETLERI KULLANARAK PIEZOELEKTRIKËü ËËENERJI URETIMIOnur AfacanElektrik ve Elektronik Mühendisliği Bülümü Yüksek Lisansu g ou u uTez Yüneticisi: Prof. Dr. Ergin AtalaroEylül 2006uËKalp pillerinin ve Implante Edilebilen Kardiyoverter Deï¬brilatürlerinino(ICD) varlığının Manyetik Rezonans Gürüntüleme Sistemleri(MRI) ile uygung ou uşalışmadığı bundan ünceki şalışmalarda kabul edilmistir. Bu sorunun en büyükcs g o cs uunedeni MR gürüntelemesi sırasında kalbi aktive eden sinyalleri taşıyan kablonunou suzerinde oluşan akımlardır. Bu akımlar kalp dokularına ısı yoluyla zarar verebilirü sveya ters bir akım oluşması halinde kalp pili cihazını bozabilir. Bu tezde bu soru-snun şozümüne yünelik bir yaklaşım sunulacaktır. Bundan ünceki şalışmalardacü u u o s o csnormal kalp pili kablolarının optik lif kablolarıyla değiştirilmesi halinde uretilengs üakımın ve artan ısının azaldığı güsterilmistir. Bu sistemin sakıncası optik liï¬ergove fazladan eklenen sinyal ureticisi nedeniyle artan güş tüketimi olmaktadır. Buü uc utezde artan güş tüketimini piezoelektrik güc ureticisi kullanarak karşılamanınuc u uş ü syapılabilirliği arastırılmıştır. Efektif uzunluğu arttıran yeni bir piezoelektrik şekilg s g sdizayn edilmiştir. Bu dizayn ile rezonans frekansı düşurülmüş ve aynı boyutlar-s us ü u usdakı standart dikdürtgen şeklindeki piezoelektrik güş ureteşlerinden daha fazlao s uc ü cgüş uretilmiştir. Bir kalp modeline bağlandığında yeni dizayn 2.83 mikrowatt en-uc ü s g gerji uretirken standart dizaynlar 1 microwatt'tan daha az enerji uretmiştir. Yeniü ü svdizayn ile daha fazla güş uretilmesine rağmen bu enerji kalbi aktive edecek biruc ü gsinyal ureticisini şalıştırmaya yetmemektedir.ü csuc ü
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPIEZOELECTRIC POWER GENERATIONUSING HEART MOTIONOnur AfacanM.S. in Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Ergin AtalarSeptember 2006The presence of pacemakers and implantable cardioverter-deï¬brillators (ICD) isconsidered historically a contraindication to magnetic resonance (MR) imaging.Main reason behind this contraindication is the current induced on the pacingleads during the MRI examination which may damage the cardiac tissues byheating or the pulse generator of the pacemaker with a reverse current. In thisthesis an approach towards the solution of this problem is stated. It has beenshown in previous work that replacing the pacing leads with ï¬ber-optic cablesminimizes the current induced on the leads. Drawback of this system is theincrease in the power consumption of the pacemaker because of the ï¬ber-opticcables and also necessity of an additional pulse generator circuitry near the heart.In this thesis, feasibility of using a piezoelectric power generator for compensatingthe increased power consumption is investigated. A novel piezoelectric geometryincreasing the eï¬ective length in a given volume is designed. With this devicethe resonance frequency of the generator was decreased and the power outputfor a given volume is increased compared to standard rectangular piezoelectricbimorphs. When connected to a simple heart phantom the novel design produced2.83 microwatts power whereas the standard rectangular bimorphs produced lessiiithan 1 microwatts. Although the output power is increased with the novel design,it was not suï¬cient to power a pulse generator circuitry that will be used to pacethe heart.