A link grammar for turkish
Türkçe için bir bağ grameri
  1. Tez No: 180622
  2. Yazar: ÖZLEM İSTEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS ÇİÇEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Dil şleme, Türkçe Dilbilgisi, Türkçe sözdizimi, Sözdizimsel Çözümleme, Bağ Grameri, Natural Language Processing, Turkish grammar, Turkish syntax, Parsing, Link Grammar
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Sözdizimsel çözümleme veya ayrıştırma, bir tümcenin dilbilgisel yapısını yanikelimeleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amacıyla verilen bir gramere göreinceleme işlemidir. Bu çalışmada, Türkçe için bir bağ grameri geliştirilmiştir.Sistemimizde Türkçe gibi çekimli ve bitişken biçimbirimlere sahip diller içinçok önemli olan, tam kapsamlı, iki aşamalı bir biçimbirimsel tanımlayıcınınsonuçları kullanılmıştır. Geliştirdiğimiz gramer sözcükseldir ancak, bazı işlevselkelimeler oldukları gibi kullanılırken, diğer kelime türleri için kelimelerinkendilerinin yerine biçimbirimsel özellikleri kullanılmıştır. Ayrıca sistemimizdekelimelerin ara türeme formlarının sözdizimsel rollerinin bazıları muhafazaedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Syntactic parsing, or syntactic analysis, is the process of analyzing an inputsequence in order to determine its grammatical structure, i.e. the formalrelationships between the words of a sentence, with respect to a given grammar.In this thesis, we developed the grammar of Turkish language in the linkgrammar formalism. In the grammar, we used the output of a fully describedmorphological analyzer, which is very important for agglutinative languages likeTurkish. The grammar that we developed is lexical such that we used thelexemes of only some function words and for the rest of the word classes weused the morphological feature structures. In addition, we preserved the some ofthe syntactic roles of the intermediate derived forms of words in our system.