Optimal broadcast encryption with free riders
Muaf kullanıcılarla en uygun yayın şifrelenmesi
  1. Tez No: 180628
  2. Yazar: MURAT AK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ AYDIN SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Broadcast Encryption, Free Riders.iii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
üOZETMUAF KULLANICILARLA EN UYGUN YAYINşË™ ˙SIFRELENMESIMurat AkBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uTez Yüneticisi: Assist. Prof. Dr. Ali Aydın Selşuko cEylül, 2006uüYayın şifreleme planları bir merkezin şifreli mesajlar yayınlamasını sağlar. Oyles s gki herbir mesajı sadece o mesaj icin belirlenmiş imtiyazlı bir grup deşifre edebilir.s sStandart teknik en başta tüm alıcılara anahtarlar dağıtıp herbir yayında mesajıs u gsadece gerekli anahtarlarla şifrelemektir. Yapılan şifreleme sayısı günderim mas-s s orafını oluşturmaktadır. Bu masraf bakımından şu ana kadar yayınlanmış en iyis s splan Altküme Farkı (AF) planıdır. Bir yayın şifreleme planında imtiyazlı olmayanu sbir takım alıcıların da yayını deşifre edebilmesine izin verilmesi suretiyle günderims omasrafının azaltılması mümkündür. Fakat bunun işin muaf kullanıcıların akıllıcauuu cseşilmesi gerekmektedir. Bu tez AF planında günderim masrafını azaltmak işinc o cizin verilen sayıda muaf kullanıcının etkin olacak şekilde seşilmesi probleminis cühedef almaktadır. Oncelikle uc adet haris algoritma sunuyoruz. Bunlardan birin-üşcisi hızlı calışma süresine, ikincisi daha yavaş calışmasına karşın daha az günderimşs u sş s s omasrafına sahiptir. Sonuncusu ise bu iki unsur arasında dengeyi sağlamaktadır.gDaha sonra belli bir muaf kullanıcı kotası verildiğinde asgari günderim masrafınag oulaşan iki algoritma sunuyoruz. Yürütmüş olduğumuz deneyler güstermektedirs u u us g oki günderim masrafı büyük ülşude azaltılabilmektedir.o u u o cüAnahtar süzcükler : Yayın Sifreleme, Muaf Kullanıcı.şouiv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOPTIMAL BROADCAST ENCRYPTION WITH FREERIDERSMurat AkM.S. in Computer EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. Ali Aydın SelşukcSeptember, 2006Broadcast encryption schemes allow a center to broadcast encrypted mes-sages so that each particular message can only be decrypted by a set of privilegedreceivers designated for it. The standard technique is to distribute keys to all re-ceivers at the beginning and to use only the necessary keys to encrypt the messagefor each particular broadcast. The number of encryptions needed constitutes thetransmission cost in broadcast encryption schemes. The most efficient scheme interms of transmission cost published so far is the subset difference (SD) scheme. Itis possible to reduce the transmission overhead of a broadcast encryption schemeby allowing a number of free riders to be able to decrypt the message althoughthey are not privileged. However, unless the free riders are chosen cleverly, thecost may even increase. In this thesis, we deal with the problem of choosing agiven number of free riders effectively to reduce the transmission overhead in SDscheme. We first present three greedy algorithms. First algorithm has a fastexecution, the second one is slower but has lower transmission overhead, and thelast one has a trade-off between running time and transmission cost. Then wepresent two algorithms which find the minimum transmission overhead possiblegiven a free rider quota. The experiments we conduct show that the transmissioncost can be significantly reduced.