Optimization techniques and new methods for broadcast encryption and tratior tracing schemes
Yayın şifrelemede ve hain takibinde eniyilemeler ve yeni yöntemler
- Tez No: 336900
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AYDIN SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Broadcast encryption, traitor tracing, digital rights management
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ozellikle son yirmi yıl i¸cerisinde dijital i¸ceri?gin kul ¨ lanımı olduk¸ca arttı. CD?ler, DVD?ler, TV yayınları, ?Internet gibi ¸cok sayıda dijital urun formları hayatımıza girdi. S¸ifrelemenin tek bir kullanıcıdan tek bir kullanıcıya ¸seklinde modellendi?gi klasik kriptogra? bu de?gi¸sime tam anlamıyla ayak uyduramadı, ¸c¨unk¨u do?grudan klasik kriptogra? kullanımı ¸coklu alıcı k¨umesine g¨onderimlere uygun de?gildi ve bu g¨onderilerin fazla b¨uy¨umesine yol a¸cmakta. Dahası, i¸sin ticari yanı da d¨u¸s¨un¨uld¨u?g¨unde, yeni kaygılar ortaya ¸cıkıyor. Ticari dijital i¸cerikler ¸cok sayıda m¨u¸steriye satılabildi?gi ve kopyalanmaları kolay oldu?gu i¸cin izinsiz kopyalanmalarını engellemek ¨onem arzediyor. Tam da bu nedenlerle dijital hak y¨onetimi adında yeni bir ara¸stırma alanı ortaya ¸cıktı. Ve bu alanın ¸cer¸cevesinde yeni kriptogra?k primitif y¨ontemler ¨onerildi. Bu tezde, bu y¨ontemlerden ¨u¸c¨un¨u, yayın ¸sifreleme, hain tespiti, ve izleme ve iptal y¨ontemlerini, ele alıyoruz ve bu y¨ontemlerin performanslarını ve yapabildiklerini artırmaya y¨onelik metotlar ortaya koyuyoruz. Oncelikle en ¨ pop¨uler yayın ¸sifreleme y¨ontemlerinde kullanıcıların pro?llerini hesaba katarak g¨onderi maliyetinin d¨u¸s¨ur¨ulmesini ¨oneriyoruz. Daha sonra, halen en verimli yayın ¸sifreleme y¨ontemlerden bir tanesi i¸cin en iyi bedava alıcı yerle¸stirme algoritması vererek maliyetin ¨onemli ¨ol¸c¨ude d¨u¸s¨ur¨ulebilece?gini g¨osteriyoruz. Bir sonraki ¸calı¸smamızda yayın ¸sifreleme y¨ontemlerine hain tespit mekanizması eklemenin jenerik bir yolunu vererek yayın ¸sifreleme ile izleme ve iptal y¨ontemleri arasındaki bo¸slu?gu ortadan kaldırıyoruz. Son olarak izleme ve iptal y¨ontemlerinde uzun zamandır g¨ozardı edilmi¸s gizlilik problemini inceliyoruz. S¸a¸sırtıcı bi¸cimde yayın ¸sifreleme y¨ontemleri i¸cin dahi gizlilik ¸cok yakında yayınlanan birka¸c makale dı¸sında g¨ozardı edildi. Dolayısıyla halihazırdaki yayın ¸sifreleme y¨ontemleri, g¨onderinin yapıldı?gı ki¸silerin kim oldu?gunu gizlemiyor ve kimin hangi dijital i¸ceri?ge ula¸sabildi?gi yayınla birlikte a¸cıktan g¨onderiliyor. Bu konuda gizlili?gi sa?glayan ilk anonim izleme ve iptal y¨ontemini de ¨oneriyoruz.Anahtar s¨ozc¨ukler: Yayın ¸sifreleme, hain tespiti, dijital hak y¨onetimi.
Özet (Çeviri)
In the last few decades, the use of digital content increased dramatically. Many forms of digital products in the form of CDs, DVDs, TV broadcasts, data over the Internet, entered our life. Classical cryptography, where encryption isdone for only one recipient, was not able to handle this change, since its direct use leads to intolerably expensive transmissions. Moreover, new concerns regarding the commercial aspect arised. Since digital commercial contents aresold to various customers, unauthorized copying by malicious actors became a major concern and it needed to be prevented carefully. Therefore, a new research area called digital rights management (DRM) has emerged. Within the scope of DRM, new cryptographic primitives are proposed. In this thesis, we consider three of these: broadcast encryption (BE), traitor tracing (TT), and trace and revoke (T&R) schemes and propose methods to improve the performances and capabilities of these primitives. Particularly, we ?rst consider pro?ling the recipient set in order to improve transmission size in the most popular BE schemes. We then investigate and solve the optimal free rider assignment problem for one of the most e?cient BE schemes so far. Next, we attempt to close the non-trivial gap between BE and T&R schemes by proposing a generic method for adding traitor tracing capability to BE schemes and hus obtaining a T&R scheme. Finally, we investigate an overlooked problem: privacy of the recipient set in T&R schemes. Right now, most schemes do not keep the recipient set anonymous, and everybody can see who received a particular content. As a generic solution to this problem, we propose a method for obtaining anonymous T&R scheme by using anonymous BE schemes as a primitive.