A dynamic drr scheduling algorithm for flow level qos assurances for elastic traffic
Esnek trafik için akış seviyesinde dinamik çizelgeleme algoritması
  1. Tez No: 180629
  2. Yazar: SILA KURUGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİL AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Kalanin Sirayla Servisi Cizelgelemesi Algoritmasi, şoğrenme, hizmet kalitesi, esnek trafikgvi, Dynamic Deficit Round Robin Scheduling, Reinforcement Learning, QoS, Elastic Trafficiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
En iyi caba servisi bugün internet trafiğini taşımada kullanılmaktadır fakat buş u g sservis hişbir hizmet niteliği sağlamamaktadır. Hizmet niteliği sağlamak işin,c g g g g cTümleşik Hizmetler, Sınıflandırılmış Hizmetler ve daha yakın zamanlı Orantılıu s sSınıflandırılmış Hizmetler mimarileri onerilmiştir. Bu mimarilerde, gerşek za-s ü s cmanlı trafik gibi uyulması daha zorunlu hizmet ihtiyaci olan bazı uygulamalaraüncelik tanınmıştır. Bu üncelıkli uygulamalardan geriye kalan kapasite ise es-o s onek trafik akışları tarafından paylaşılır. Biz bu tezde, uzerinde daha oncedens s ü ücşok calışma yapılmış olan gecikme ve kayıba hassas trafiğin farklı muame-şs s glesi konusu yerine, esnek trafiğin akış seviyesinde hizmet ihtiyacını karşılamag s skonusu uzerinde durmaktayız.ü Bu tezdeki amacımız, esnek trafiğin değişikg gssınıflarının farklı ihtiyaşlarına güre istenen ortalama hız seviyelerini sağlamaktır.c o gü üBu amaş işin, Once Giren Once Cıkar kuyruğu yerine Kalanın Sırayla Servisicc ş g(KSS) cizelgelemesi algoritmasının değişken ağırlıklı bir versiyonunu kullanmak-ş gs gtayız. Bu cizelgeleme algorıtmasında bütün sınıflar ağırlıklarıyla orantılı olarakş uu gsırayla hizmet gürmektedir. Bizim ünerdiğimiz cizelgeleme algoritmasının ozgüno o g ş üuKSS algoritmasından temel farkı, bizim algoritmamızın, her dünüşte her sıranıno usvağırlığını ağdan gelen geri beslemeye güre tekrar ayarlayan bir kontrol birimi kul-gg g olanmasıdır. Bu kontrol birimi onceden ügrenilmiş kurallara güre ve ağdan gelenü oğ s o ghız bilgisi şeklindeki geri beslemeye güre her sınıfın ağırlıklarını güncellemektedir.s o g uüOncelikli ust sınıfların ağırlıkları onlara gereken kapasitelerle orantılı şekildeü g sdeğiştirildikten sonra, hizmet kalitesi talep etmeyen en iyi hizmet trafiği gerigs gkalan kapasiteyi almaktadır. Her sınıfın ağırlığını her dünüşte ağdan aldığı gerigg o us g gbeslemeye güre güncelleyen en iyi kuralları bulmak işin benzetim tabanlı biro u cügrenme algoritması kullanılmıştır. Ilk olarak, bu algoritmanın Transfer Kon-oğ strol Protokolünün (TCP) basit bir modeli olan işlemci paylaşma modeli uzerindeuu s s übenzetimi yapılmıştır. Bu benzetimden elde edilen sonuşlar, daha gerşekşi birs c ccşizelgeleme senaryosunda kullanılmış ve bu senaryonun ns-2 programında benze-c stimi yapılmıştır.s
Özet (Çeviri)
Best effort service, used to transport the Internet traffic today, does not provideany QoS assurances. Intserv, DiffServ and recently proposed Proportional Diff-Serv architectures have been introduced to provide QoS. In these architectures,some applications with more stringent QoS requirement such as real time trafficare prioritized, while elastic flows share the remaining bandwidth. As opposedto the well studied differential treatment of delay and/or loss sensitive traffic tosatisfy QoS constraints, our aim is satisfy QoS requirements of elastic traffic atthe flow level. We intend to maintain different average rate levels for differentclasses of elastic traffic. For differential treatment of elastic flows, a dynamic vari-ant of Deficit Round Robin Scheduler (DRR) is used as oppose to a FIFO queue.In this scheduling algorithm, all classes are served in a round robin fashion inproportion to their weights at each round. The main difference of our schedulerfrom the original DRR scheduler is that, we update the weights, which are calledquantums of the scheduler at each round in response to the feedback from thenetwork, which is in terms of the rate of phantom connection sharing capacityfairly with the other flows in the same queue. According to the rate measured iniiithe last time interval, the controller updates the weights in proportion with thebandwidth requirements of each class to satisfy their QoS requirements, whilethe remaining bandwidth will be used by the best effort traffic. In order to findan optimal policy for the controller a simulation-based learning algorithm is per-formed using a processor sharing model of TCP, then the resultant policies areapplied to a more realistic scenario to solve Dynamic DRR scheduling problemthrough ns-2 simulations.