Factory level preventive maintenance in Turkish Air Force
Türk Hava Kuvvetleri'nde fabrika seviyesi koruyucu bakım
- Tez No: 180652
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Resource constrained project scheduling, multiple projects, modeselection, project types, weighted tardiness.iv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tezde Türk Hava Kuvvetleri'nin (THK) tecrübe ettiği Fabrika SeviyesiKoruyucu Bakım (FSKB) problemini şalıştık. Mod Seşimli, Kaynak Kısıtlı veKesintisiz Coklu Proje Cizelgelemesi Probleminin üzel bir hali olan bu problemde,kısıtlı kaynakların değişik türden projelerin birbiriyle rekabet eden aktivitelerinetahsis edilmesi konu alınmıştır. Buna ek olarak bu problemde, aktivitelerinsüreleri mod seşimi ile belirlenmektedir ve aktivite akışı proje türüne bağlıdır.Bu problemde hedeï¬enen sonuş, en az ağırlıklı toplam gecikmeyi sağlayarak,her projenin her aktivitesinin başlangış ve bitiş zamanını ve seşilen modubelirlemektir. Bu problemin şüzümü işin iki fazdan oluşan bir sezgisel yüntemünerdik ve bu sezgisel yüntemi THK'nın tecrübe ettiği bir probleme uyguladık.Birinci fazda amaş, minimum toplam ağırlıklı gecikme zamanına sahip bir şizelgeelde etmektir ve ikinci fazda amaş bu şizelgeyi mod seşim değişimleriyle toplamoluşan maliyet aşısından iyileştirmektir. Aktivitelerin ünceliklendirilmesiningerekmesi, ayrıca bu aktivitelerin istenilen bitiş zamanı bilgisinin elimizdeolmaması nedeniyle, FSKB'ye üzel ve aktivitelerin istenilen bitiş zamanını tahmineden beş adet metod geliştirdik. Onerilen sezgisel yüntemi, ikisi Analitik Hiyerarşi Metodu ile belirlenmiş ve birisi THK tarafından kullanılmakta olan uş değişikağırlık ï¬gürü işin şalıştırdık. Bununla birlikte, uşakların bırakılma ve istenenbitme zamanı parametrelerinin hedeï¬er uzerindeki etkilerini şalıştık. Ayrıca,uşakların bırakılma ve istenen bitme zamanı parametrelerinin sıklık seviyelerinibulmayı amaşlayan belirleme metodları da ünerdik. Onerdiğimiz uşaklarınbırakılma zamanını belirleme metodu, uşakların varış sıklık değeri ile dar boğazolan kaynağın kullanım oranını ilişkilendirirken, uşakların istenen bitme zamanınıbelirleme metodu uşakların istenen bitme zamanlarını geciken uşakların yüzdesiile ilişkilendirmektedir. Aktivitelerin istenilen bitme zamanı tahmin metodlarınınhedeï¬er ve hesaplama zamanı aşısından performanslarını, uşakların bırakılma veistenen bitme zamanları sıklık seviyelerine güre araştırdık.Anahtar Süzcü kler: Kaynak kısıtlı proje şizelgeleme, şoklu proje, modseşimi, proje türleri, ağırlıklı geş kalış.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we study the Factory Level Preventive Maintenance Problem(FLPM) experienced by Turkish Air Force (TUAF). This problem is a speciï¬ccase of Nonpreemptive Resource Constrained Multiple Project Scheduling withMode Selection (NRCMPSMS); allocation of limited resources to competingactivities of multiple project of diï¬erent types in which the duration of an activityis determined by the mode selection and the activity ï¬ow is dependent on thetype of the project. The objective is to determine the start (ï¬nish) time andthe mode of each project?s each activity so that the minimal total weightedtardiness and total incurred cost are obtained. We proposed a heuristic for thisproblem deï¬nition which is composed of two phases and apply it to a real lifeproblem experienced by TUAF. In the ï¬rst phase, the aim is to construct aninitial schedule with minimum total weighted tardiness and in the second phase,this schedule is improved in terms of total incurred cost by the mode selectionexchanges. Since the activity due date information is not available but requiredin prioritization of the activities, we develop ï¬ve FLPM speciï¬c activity due dateestimation methods. We run the proposed heuristic for three diï¬erent weightiiiï¬gures which are determined by the Analytic Hierarchy Process and the onebeing used by TUAF. In addition, we study the inï¬uence of the release and thedue dates of the aircrafts on the objective functions. We propose a determinationmethod for each of the release and the due dates that aims ï¬nding the tightnesslevels of these two parameters. The release date determination method thatwe propose relates the arrival rate of the aircrafts with the utilization of thebottleneck resource whereas the due date determination method that we proposerelates the due dates of the aircrafts with the fraction of the number of tardyjobs in percentages. We investigate the performance of the activity due dateestimation methods in terms of the objective functions and the computationaleï¬ort required by the tightness levels of the release and the due date that arefound by the determination methods that we propose.