Coordination of production and advertising decisions in a single period with a budget constraint
Üretim ve reklam kararlarının tek periyotta, bütçe kısıtı altında koordinasyonu
- Tez No: 180677
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reklâm, Satış Tepki Fonksiyonları, Gazeteci ÇocukProblemi.xi, Advertising, Sales Response Functions, Newsboy Problemxi
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, üretim ve reklâm kararları, gazeteci çocuk kurulumu içinde,kısıtlı bütçe altında incelenmiştir. Reklâmın satış üzerindeki etkisini açıklayanregresyon modelleri araştırılmış ve birçok satış tepki modelleri sunulmuştur.Çözülebilir kahve piyasasından bir uygulama verilmiştir. Üretim ve reklâmharcamalarının bir arada incelenmesi için lineer ve güç tepki fonksiyonları tekdönem gazeteci çocuk problemine dâhil edilmiştir. Sayısal analizlerimiz,reklâm ve üretim harcamalarının, bütçe kısıtına, talep belirsizliği ve kaybedilensatış maliyetinden daha duyarlı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we consider the production and advertising decisions in anewsboy setting with a budget constraint. Regression models that elaborate theeffects of advertising on sales are investigated and various sales responsemodels are presented. An application in soluble coffee market is also provided.Linear and power response functions are incorporated to jointly consider theproduction and advertising expenditures in a single period newsboy setting.Our numerical analyses indicate that production and advertising expenditurepercentages are more sensitive to budget than the lost sales cost and theuncertainty (variance) of the demand.