Efficient computation of surface fields excited on an electrically large circular cylinder with an impedance boundary condition
Empedans sınır koşulları olan elektriksel olarak büyük bir çembersel silindir üzerindeki yüzey dalgalarının verimli şekilde hesaplanması
- Tez No: 180678
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ALTINTAŞ, YRD. DOÇ. DR. VAKUR BEHÇET ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Surface ï¬elds, Impedance cylinder, UTD based Green?s functions, Fock type integrals.iii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Empedans sınır koşulları olan elektriksel olarak bü yü k bir cembersel silindirs uu şuzerinde oluşturulan yü zey dalgaları işin verimli bir hesaplama tekniğiü s u c ggeliştirilmiştir. Bu yü zey dalgaları uzerinde yapılan calşma konformal antenlerins s u ü şstasarım ve analiz uygulamalarından dolayı ünemlidir. Ayrıca, tamamen veyaokısmen ince materyal kaplı dışbü key yü zeyler işin geşerli asimptotik cüzü mlerinsu u c c şo ugeliştirilmesinde yararlı olacak kanonik bir problem gibi davranır.sBu tezde, empedans sınır koşulları olan elektriksel olarak bü yü k bir cembersels uu şsilindir uzerine yerleştirilmiş bir manyetik veya elektrik kaynağı tarafındanü s s goluşturulan eksensel olmayan yü zey dalgaları işin geşerli olan UTD'ye dayalıs u c casimptotik cüzü mlerde bulunan Fock tipi integrallerin hesaplanması işin al-şo u cternatif bir sayısal yaklaşım sunulmuştur.s s Bu alternatif yaklaşım, Fockstipi integrallerin salınımsız olduğu ve hızla azaldığı bişimi bozulmuş bir yolg g c suzerindeki sayısal integrasyonununa dayandırılmıştır. Bu yaklaşımın dahaü s sünce Tokgüz (Doktora tezi, 2002) tarafından geliştirilmiş kutup tekilliklerinino o s ssayısal olarak bulunarak Cauchy residue teoreminin uygulanmasına dayandırılmış syaklaşımla karşılaştırılması alternatif yaklaşımın cok daha verimli olduğunu or-s ss s ş gtaya cıkarmıştır. Eksensel cüzü mü n bir kapalı form cüzü m olması ve hesaplamaş s şo u u şo uzamanı bakımından cok verimli olmasından dolayı, eksensel yü zey dalgalarınınş uhesaplanmasında bir alternatif yaklaşıma ihtiyaş yoktur.s cAnahtar süzcükler : Yü zey dalgaları, Empedans silindiri, UTD'ye dayalı Greenuoufonksiyonu, Fock tipi integraller.iv
Özet (Çeviri)
An eï¬cient computation technique is developed for the surface ï¬elds excitedon an electrically large circular cylinder with an impedance boundary condition(IBC). The study of these surface ï¬elds is of practical interest due to its appli-cations in the design and analysis of conformal antennas. Furthermore, it actsas a canonical problem useful toward the development of asymptotic solutionsvalid for arbitrary smooth convex thin material coated/partially material coatedsurfaces.In this thesis, an alternative numerical approach is presented for the evalua-tion of the Fock type integrals which exist in the Uniform Geometrical Theory ofDiï¬raction (UTD) based asymptotic solution for the non-paraxial surface ï¬eldsexcited by a magnetic or an electric source located on the surface of an elec-trically large circular cylinder with an IBC. This alternative approach is basedon performing a numerical integration of the Fock type integrals on a deformedpath on which the integrands are non-oscillatory and rapidly decaying. Compar-ison of this approach with the previously developed study presented by Tokgüz o(PhD thesis, 2002), which is based on invoking the Cauchy?s residue theorem byï¬nding the pole singularities numerically, reveals that the alternative approach isconsiderably more eï¬cient. Since paraxial solution is a closed-form solution andvery eï¬cient in terms of computational time, there is no need for an alternativeapproach for the evaluation of the paraxial surface ï¬elds.