Zeytinyağı işletmeleri için atık su değerlendirme sisteminin geliştirilmesi
Development of the wastewater treatment system for olive oil mills
  1. Tez No: 180680
  2. Yazar: TANER AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA BÜLENT COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytinyağı, atık su, vakum uygulaması, çevre kirliliği, Olive-oil, waste-water, vacuum application, environmental pollution
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETZEYT NYAĞI ŞLETMELER Ç N ATIK SUDEĞERLEND RME S STEM N N GEL ŞT R LMESZeytinyağı, olgunluğa ulaşmış zeytin meyvelerinden presle ve santrifüjle eldeedilen yemeklik bir yağdır. Zeytinyağının elde edilmesindeki teknolojik gelişmelereparalel olarak, bu ürünle birlikte ortaya çıkan katı ve sıvı atıkların miktarında daartışlar olmaktadır. Özellikle sıvı atıklar arıtılması zor olan önemli çevrekirleticileridirler. Zeytinciliğin yaygın olduğu bölgelerde yoğunlaşan bu kirleticilerinortadan kaldırılmasına yönelik olarak değişik yöntemler önerilmektedir.Bu çalışmada termal yöntemler kullanılarak işletme içerisinde atık sularınkoyulaştırılıp, kütlesinin azaltılması esasına dayanan kapalı çevrimli bir sisteminteknik ve ekonomik olarak yapılabilirliliğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Buamaçla enerji gereksinimini büyük oranda kendi çıktıları ile sağlayan model bir tesisgeliştirilerek, vakum altında atık suyun koyulaştırılmasına ilişkin teknik kriterlerbelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEVELOPMENT OF THE WASTEWATER-TREATMENTSYSTEM FOR OLIVE OIL MILLSOlive-oil is an edible oil which is obtained from ripe olive fruits by press andcentrifugal. Parallel to the developments in olive-oil technology the amount of liquidand solid wastes have increased. Specially liquid wastes are important environmentalpolluters. In the regions where olive-dealers are intensive different methods arerecommended to do away with this environmental polluter.In this study it is aimed to put forward the technical and economical feasibiliyof the system which concentrates wastewater and decreases its mass in a closed cyclewith thermal methods in the plant. According to this aim the technical criterions of amodel foundation which concentrates wastewater under vacuum and ensures most ofits energy requirements.