Sleep scheduling for energy conservation in wireless sensor networks with partial coverage
Kablosuz duyucu ağlarında enerji korunması için kısmi kapsamalı uyku düzenlemesi
- Tez No: 180679
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZHAN KARAŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: gü uDüzenlemesi, Ağ Omrüuii, Wireless Sensor Networks, Partial Coverage, Sleep Scheduling, Net-work Lifetimeii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Birbirleriyle haberleşen cok sayıda duyucudan oluşan kablosuz duyucu ağları,sş s gkablosuz ağ alanında cığır aşan bir teknolojidir. Bu kablosuz ağlarda en onemlig şg c g ünokta enerji tüketimidir. Bu ağlarda yüksek sayılarda duyucular bulunduğundan,u g u gbazı duyucuları aralıklı olarak uyuma moduna sokmak ağ omrünü büyük orandagü u u u uarttırabilmektedir. Ayrıca, bir cok uygulama, yüzde yüzlük bir alan kaplamasış u uugerektirmez ve kapsama oranının yüzde yüzün altına düşmesine izin verilerek, kiu uu usbuna kısmi kapsama denir, ağ omrünün daha da uzatılması sağlanabilir.gü u u gDuyucu ağları işin tasarlanmış bir uyku düzenleme algoritması dağıtık, ba-g c s u gsit, olşeklenebilir ve enerji kullanımında verimli olmalıdır. Tezimizde, kısmiückapsama alanı ile ağ omrünü uzatan bu tarz bir dağıtık algoritma tasarımıgü uu güsorunu incelenmiştir. Onerdiğimiz algoritma fiziksel yer bilgisi gerektirmeyens gdağınık ayarlanır uyku düzenleme algoritmasıdır (DASSA). DASSA algorti-g umasının başarımını doğrusal tamsayı programlamasıyla bulunan en iyi uykus gdüzenleme algoritması, duyucuların cevrelerinden habersiz oldukları bir algo-u şüritma ve literatürde bulunan bir algoritma ile karşılaştırdık. Onerdiğimiz algo-u ss gritma en iyi cozüme oranla %89'a varan ağ omrü ve diğer algoritmalara güre deşü u gü u g ocok daha uzun ağ omrü elde edebilmektedir.ş gü uiAyrıca, belirli bir olasılıkla bir kısmi kapsama hedefini sağlayabilmek vegbağlantılı olabilmek işin alana atılması gereken en az duyucu sayısı hesa-g cplanmış ve bu atılan duyucular arasından calışır durumda ayarlanması gereken ens skücuk topluluğu bulmak işin bir doğrusal tamsayı programlaması sunulmuştur.uşü g c g sBu sonuşlar, kablosuz duyucu ağları işin verimli tasarımlar yapmak işin kul-c g c clanılabilir.Kablosuz Duyucu Ağları,g Kısmi Kapsama, Uyku
Özet (Çeviri)
Wireless sensor networks, which consist of many sensor devices communicatingwith each other in order to sense the environment, is an emerging field in thearea of wireless networking. The primary objective in these wireless networksis the efficiency of energy consumption. Since these networks consist of a largenumber of sensors, allowing some of the nodes to sleep intermittently can greatlyincrease the network lifetime. Furthermore, some applications do not require100% coverage of the network field and allowing the coverage to drop below100%, i.e., partial coverage, can further increase the network lifetime.A sleep scheduling algorithm must be distributed, simple, scalable and en-ergy efficient. In this thesis, the problem of designing such an algorithm whichextends network lifetime while maintaining a target level of partial coverage isinvestigated. An algorithm called Distributed Adaptive Sleep Scheduling Algo-rithm (DASSA) which does not require location information is proposed. Theperformance of DASSA is compared with an integer linear programming (ILP)based optimum sleep scheduling algorithm, an oblivious algorithm and with anexisting algorithm in the literature. DASSA attains network lifetimes up to 89%iof the optimum solution, and it achieves significantly longer lifetimes comparedwith the other two algorithms.Furthermore, the minimum number of sensors that should be deployed inorder to satisfy a given partial coverage target with a certain probability whilemaintaining connectivity is computed and an ILP formulation is presented forfinding the minimum number of sensors that should be activated within the setof deployed sensors.