Ham petrol bulaşmasının toprağın mikrobiyal biyokütlesi üzerine etkisi
The effect of crude oil spillage on soil microbial biomass
  1. Tez No: 180749
  2. Yazar: SEDA TEMELTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYTEN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: crude oil, microbial biomass, carbon dioxide, soilii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHAM PETROL BULAŞMASININ TOPRAĞIN MİKROBİYAL BİYOKÜTLESİÜZERİNE ETKİSİSeda TEMELTAŞAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüToprak Ana Bilim DalıDanışman: Doç. Dr. Ayten KARACABu çalışmada, Türkiye Petrolleri A.O., Adıyaman'daki Beşikli-2 kuyusundan alınan ham petrolile kirletilmiş toprağa humik asit ile mikroorganizma ilavelerinin toprağın bazı mikrobiyalaktiviteleri (mikrobiyal biyokütle karbonu-MBK), toprak solunumu- CO2 çıkış) ve bazı toprakparametreleri (organik karbon-OC, toplam azot, pH ve kireç) üzerine etkilerinin temiz topraklakıyaslanarak ortaya konulması amacıyla 80 günlük inkübasyon denemesi kurulmuştur. Buçalışmanın amacı, iki çeşit biyolojik iyileştirme alternatifi olan petrol parçalayanmikroorganizma ile humik fulvik asit uygulamalarının (MO ve HFA), petrol ile kirletilmiş vekirletilmemiş topraklarda etkilerinin kıyaslanarak ortaya konulmasıdır.Araştırama sonuçlarına göre; petrolle kirlenmiş topraklarda MBK ve CO2 çıkış değerleripetrolle kirletilmemiş temiz topraklara göre daha yüksek bulunmuştur. Ortalama değerler gözönüne alınırsa, petrol ile kirletilmemiş temiz toprakta mikrobiyal biyokütle değerleri büyüktenküçüğe doğru sırasıyla MO+HFA>HFA>MO>Kontrol olarak belirlenmiştir. Petrol ile kirlenmiştoprakların MBK ve CO2 çıkış değerlerleri ise ortalama değerlere göre sırasıylaMO>MO+HFA>HFA>Kontrol olarak belirlenmiştir.Tüm zamanların ortalama değerlerine göre; her iki toprakta da en yüksek OC değerleri tekbaşına HFA uygulanmış topraklarda görülmüştür. Bunu sırasıyla MO+HFA ve tek başına MOuygulanmış topraklar takip etmiştir. Temiz toprak ile petrolle kirletilmiş toprağıkıyasladığımızda en yüksek OC kontrol toprağı da dahil olmak üzere petrol ile kirletilmiştoprakta bulunmuştur.Petrolle kirletilmiş ve temiz topraklarda MBK/OC oranı MO>MO+HFA>HFA>Kontrolşeklinde olmuştur. Topraklarda en fazla organik madde MO uygulamasında, en az ise HFAuygulamasında görülmüştür.Temiz toprak ile petrolle kirletilmiş toprak kıyaslandığında; en yüksek N değerleri petrol ilekirletilmiş toprakta görülmüştür. Petrol ile kirletilmiş toprakların bütün uygulamalarında C/Ndeğerleri temiz topraklara göre biyoremidasyon işlemi için ideal oran olan 10-15:1 değerineyakın bulunmuştur.Temiz toprak ile petrol ile kirletilmiş toprak kıyaslandığında kontrol ve tek başına MOuygulanmış petrolle kirletilmiş topraklarda kireç değerleri daha yüksek bulunmuştur.Tüm zamanların ortalama değerleri ele alındığında, pH değerleri hemen hemen birbirine yakınbulunmuştur. Fakat her 3 uygulamaya kıyasla kontrol toprağının pH'sı daha yüksekbulunmuştur.2006, 140 sayfaAnahtar Kelimeler : ham petrol, mikrobiyal biyokütle, karbondioksit, topraki
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECT OF CRUDE OİL SPİLLAGE ON SOİL MİCROBİAL BİOMASSSeda TEMELTAŞAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Soil ScienceAdvisor: Assoc.Prof.Dr. Ayten KARACAIn the present study, effects of crude oil contamination on a variety of soil biological(microbial biomass C-MBC and CO2 release) and chemical (organic carbon-OC, totalN, pH and lime content) properties were examined over 80 days incubation period in thelaboratory. The aim of the study was to evaluate two bioremediation alternativesincluding inoculation of oil degrading microorganism and humic fulvic acid addition(abbreviated as MO and HFA) by comparing the effects of these applications both in oilcontaminated and non-contaminated soils.The results of MBC and CO2 release were found to be higher in oil contaminated soilthan that found in non-contaminated soil. The results of MBC in non-contaminated soilhave followed the order of MO+HFA>HFA>MO>control while they have ranked asMO>MO+HFA>HFA>control in oil contaminated soil respectively.In both cases, the highest OC values were observed in solely HFA applied samples.MO+HFA and solely MO applied soil samples had also higher OC. Moreover OC washigher in oil contaminated soils than that in non-contaminated soil.The ratio of MBC/OC was ranked as MO>MO+HFA>HFA>control in oil contaminatedand non-contaminated soils. The highest OC production was noted in MO applied soilwhile the lowest OC value was noted in HFA applied soil.Total N was also higher in oil contaminated soil than that in non-contaminated soil. Inall treatments of crude oil, C:N ratio was close to 10-15:1 which is favorable forbioremediation.Lime content was found to be higher in control and only MO inoculated oilcontaminated soils. In general, soil pH showed similar values but control soils exhibitedhigher pH values compared to those of MO, MO+HFA and HFA applied soils.2006, 140 pages