Linyitlerin gazlaştırılmasına mineral madde içeriğinin etkisi
Effect of the mineral matter content on the gasification of lignites
  1. Tez No: 180748
  2. Yazar: SİBEL KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER CANEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Linyit, demineralizasyon, gazlaştırma
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziLİNYİTLERİN GAZLAŞTIRILMASINA MİNERAL MADDE İÇERİĞİNİN ETKİSİSibel KOÇAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Muammer CANELBu çalışmada, Karaman/Ermenek linyitine uygulanan mineral giderme işleminin, bu linyittenfarklı sıcaklıklarda elde edilen kokların CO2 ile gazlaştırılmasına etkisi incelenmiştir. Mineralgiderme işleminde, % 10'luk ve % 20'lik HCl, HNO3 ve H2SO4 kullanılmıştır. Demineralizeedilmiş linyit numuneleri, 500 oC - 800 oC arasındaki sıcaklıklarda koklaştırma işlemine tabitutulmuş ve elde edilen kokların, 900 oC-975 oC aralığındaki sıcaklıklarda CO2 ilegazlaştırma reaksiyonundaki tepkime yetenekleri belirlenmiştir. Mineralleri giderilmişnumunelerin CO2 ile gazlaştırılmaları sırasındaki tepkime yeteneklerinin, asitlerle işlemgörmemiş numunelerinkine göre daha düşük olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, asitlerle yıkanmışnumunelerin maruz bırakıldığı koklaştırma işleminin sıcaklığı arttıkça, kokların tepkimeyeteneğinde de artış gözlenmiştir.2006, 71 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEFFECT OF THE MINERAL MATTER CONTENT ON THE GASIFICATION OFLIGNITESSibel KOÇAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Muammer CANELIn this study, effect of demineralization procedure, subjected to Karaman/Ermeneklignite on CO2 gasification of cokes obtained by carbonisation of lignite at differenttemperatures. 10 % and 20 % of HCl, HNO3 and H2SO4 were used during thedemineralization procedure. Demineralized lignite samples were subjected tocarbonisation procedure at the temperatures between 500 oC and 800 oC and thereactivities of the cokes during the CO2 gasification between 900 oC and 975 oC weredetermined. It is observed that reactivities of the demineralized lignite samples in CO2gasification are lower than that of untreated samples. In addition , an increase in cokingtemperature of the samples, treated with acid leads to an increase in the reactivities ofcokes.2006, 71 pagesKey Words : Lignite, demineralization, gasificationi