Kanola yağının diesel motorunun performansına ve emisyon karakteristiklerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of effects a diesel engine performance and emission characteristics of canola oil
- Tez No: 180777
- Danışmanlar: PROF.DR. RECAİ GÜRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Ziraat, Energy, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyodizel, Kanola yağı, Motor performansı, Seyreltme, YenidenEsterleme, Emisyoni, Biodiesel, Canola oil, Engine performance, Blend, Transesterification, Emissionii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKANOLA YAĞININ DIESEL MOTORUNUN PERFORMANSINA VE EMİSYONKARAKTERİSTİKLERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİBahar ALPGİRAYAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Makinaları Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Recai GÜRHANBu araştırmanın amacı, yakıt olarak kullanılan kanola yağının tek silindirli bir dizelmotorunun performansına ve emisyon karakteristiklerine etkilerinin belirlenmesidir. Buamaçla, direkt püskürtmeli, 5,5 kW anma gücünde 4 zamanlı bir dizel motorkullanılmıştır. Araştırmada çalışmalar iki ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümdekanola yağı dizel yakıtına hacimsel olarak % 20, 40, 60, 80 oranlarında karıştırılarakseyreltilmiş, daha sonra emisyon ve motor denemeleri yapılmıştır. İkinci bölümde ise,yeniden esterleme yöntemi (transesterifikasyon) ile kanola yağı metil esteri eldeedilmiş, emisyon ve motor denemeleri gerçekleştirilmiştir. Denemelerde devir sayılarınabağlı olarak, dönme momenti, emisyon değerleri ve yakıt tüketim değerleri ölçülmüştür.Saatlik ve özgül yakıt tüketimleri, güç değerleri hesaplama yoluyla elde edilmiştir.Kanola yağı kullanımı ile motor momenti ve gücünde dizel yakıtına kıyasla az da olsadüşüşlerin meydana geldiği, yağ asidi metil esteri kullanımı ile moment ve gücün hamkanola yağlarına oranla daha yüksek olduğu ve dizel yakıtına daha yakın olduğubelirlenmiştir. Yeniden esterleme yönteminin kanola yağına uygulanması sonucubitkisel yağların viskozitelerinin azaldığı, ısıl değerlerinde bir miktar artış olduğu veözgül ağırlıklarının azaldığı belirlenmiştir. Bu özellikleri ile kanola yağı metil esteridizel yakıtına daha yakın özellikler göstermiştir. Kanola yağı ile yapılan testlerdeduman koyuluğunun dizel yakıtına oranla daha yüksek olduğu, fakat yağ asidi metilesterinin kullanımı ile duman yoğunluğunun seyreltme yöntemi ile elde edilen yakıtlaraoranla daha düşük olduğu belirlenmiştir. Karışımlı ve metil ester yakıtların CO2 ve COdeğerlerinin dizel yakıtından daha düşük çıktığı, karışımların içerisine katılan yağoranına bağlı olarak egzoz gazı içerisinde bulunan O2 miktarının fazla olmamaklaberaber bir miktar arttığı gözlenmiştir. Sonuç olarak kanola yağı metil esterinin dizelyakıtına daha yakın değerlere sahip olduğu görülmüştür.2006, 74 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF EFFECTS A DIESEL ENGINE PERFORMANCE ANDEMISSION CHARACTERISTICS OF CANOLA OILBahar ALPGİRAYAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agriculture MachinesSupervisor: Prof. Dr. Recai GÜRHANThe aim of this research is to determine the effects of a diesel engine performance andemission characteristics of canola oil in one cylinder diesel engine. For this purpose, adiesel engine of a rated power 5,5 kW, having direct injection and 4 stroke cycle, wereused. Studies are based on two main parts in this researh. In the first part, canola oil isblended to diesel fuel % 20, 40, 60 , 80 % by volume than emission and engine testswere done. In the second part, canola oil methyl ester is produced by transesterificationmethod and used in emission and engine test. During the tests, torque, emission valuesand fuel consumption were measured with respect to the engine speed. Theconsumption of fuel specific and hourly are determined by calculation method.Compared with diesel fuel the values of engine moment and power increased a little bitwhen canola oil methyl ester was used. The values of engine moment and power werehigher that canola oil, the viscosity and density values of oil are decrased while flamevalues increased and canola oil shows similar properties with diesel fuel. Tests withcanola oil showed that the colour of smoke was dark. However, smoke density getssmaller values when oil acid methyl ester was used instead of smoke blended fuel. Itwas observed that CO2 and CO values of fuels with methyl ester is lower that dieselfuel.Due to the amount of oil in mixture there is a little increase on O2 amount in the exhaustgas. As a result, canola oil methyl esters have very close performance values of dieselfuels.2006, 74 pages