Ereğli-Ulukışla havzası güney formasyonu?nun jeolojisi ve petrol hazne kaya özelliklerinin incelenmesi
Ereğli-Ulukişla basin study of rezervoir properties and geology güney formation
- Tez No: 180778
- Danışmanlar: PROF.DR. NURETTİN SONEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ereğli-Ulukışla Havzası, kumtaşı, diyajenez, petrol, haznekaya, Ereğli-Ulukışla Basin, sandstone, diagenesis, rezervoirrock, oil
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziEREĞLİ_ULUKIŞLA HAVZASI GÜNEY FORMASYONU'nun JEOLOJİSİ vePETROL HAZNE KAYA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİAyfer ÖZDEMİRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği BölümüDanışman: Prof.Dr. Nurettin SONELBu çalışma, Ereğli-Ulukışla Havzası'nda Güney köyü ve civarında mostra verentipik kumtaşı-şeyl ardalanmasından oluşan Güney formasyonun petrol hazne kayaözelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanından derlenen 58adet kumtaşı örneği üzerinde permeabilite-porozite analizleri ve petrografikincelemeler yapılmıştır. Gözeneklilik %6,44 ve %35,14 değerleri arasında,geçirimlilik ise 0,2 md. ve 32 md. değerleri arasında değişmektedir. Petrografikincelemelerde kumtaşları orta-kötü boylanmış ve az yuvarlanmıştır. Çalışmaalanında kanal dolgularından alınan örneklerde gözeneklilik-geçirimlilik değerleriyüksek çıkmaktadır. Buralarda güney formasyonu iyi derecede petrol hazne kayaözelliğine sahiptir. Petrografik inceleme ve porozite-permeabilite analiz sonuçlarıgöre Güney formasyonunun genelde kötü-orta derecede petrol hazne kaya özelliğigöstermektedir.2006, 93 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEREĞLİ-ULUKIŞLA BASİN STUDY OF REZERVOİR PROPERTİES andGEOLOGY GÜNEY FORMATİONAyfer ÖZDEMİRAnkara UniversityGraduate School of Naturel and Applied SciencesDepartment of Geology EngineringSupervisor: Prof.Dr. Nurettin SONELThis study has been aimed to petroleum rezervoir properties of Güney formationwhich is composed of giving sample typical intercalated sandstone-shale in theGüney village in the Ereğli-Ulukışla and around. The 52 sandstone patternscompiled from the work area have been inspected. Porosity has changed betweenthe values of %6,44 and %35,14 while permeability has changed between thevalues of 0,2 md. and 32 md. In the petrographic inspections, sandstones mediumbad and have rolled a bit. In the work area on the patterns got from the channelfillings, the values of porosity-permeability are high. İn those areas, Güneyformation has petroleum reservoir rock characteristic to a good degree. Accordingto the result of petrographic inspection and porosity-permeability analysis, Güneyformation has been identified generalized bad, intermediate-well grade ofpetroleum resevoir properties of Güney formation.2006, 93 pages