Gaziantep ili asma gen potansiyelinin ssr (simple sequence repeats)markörlerle moleküler analizi
Molekuler analysis of grapevine germplasm by ssr (simple sequence repeats) marker in Gaziantep province
  1. Tez No: 180796
  2. Yazar: EDA KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİT AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera L. cvs, Gaziantep, microsatellites, characterization, genotyping
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada, Gaziantep ilinde yetiştirilen 35, bu ilden Tekirdağ Milli Koleksiyon Bağı'na aktarılan11 çeşit ile 2 referans çeşit olmak üzere toplam 48 üzüm çeşidinin (Vitis vinifera L.) 17 mikrosatelitmarkör (VVS2, VVMD5, VVMD7, VVMD24, VVMD25, VVMD27, VVMD28, VVMD31,VVMD34, VrZAG62, VrZAG79, VVIB23, VMC3B10, VMC6F1, VMC2C3, VMC2H4, VMC5A1)kullanılarak genetik düzeyde allel profilleriyle genetik tanımlamaları yapılmış ve aralarındaki genetikbenzerlik araştırılmıştır. Lokuslarda gözlenen allel sayısı 13 ilâ 4 arasında (VVS2, VMC6F1)değişmiştir. Beklenen ve gözlenen heterozigotluk oranı ortalama sırasıyla 0.720 ve 0.689 olarakbulunmuştur. Kümeleme analizi için UPGMA (Unweighted Pair-Group Method Using ArithmeticMeans) yöntemi uygulanmıştır. Dendogramda 2 ana grup ortaya çıkmıştır. Genotiplerin büyük kısmınıiçeren birinci grup içinde çok sayıda alt grup gözlenmiştir. Genotipler arasında Gaziantep ilindenalınan Dusuzu ile Dımışkı çeşidi sinonim bulunmuştur. Yine Tekirdağ ve Gaziantep ilinden alınanRumi çeşitleri dışında 5 homonim durumuna rastlanmıştır. Gaziantep'ten alınan Kışüzümü ve Sergikarası, Sarı kabarcık ve Serpenekıran arasında yakın bir benzerlik oranı gözlenmiştir. Bunların aynıgenotipe sahip ve muhtemel somaklonal varyant olabileceği düşünülmektedir.2006, 89 sayfaAnahtar Kelimeler : Vitis vinifera L. cvs., Gaziantep, mikrosatelit, genetik tanımlama
Özet (Çeviri)
In this research, a total of 48 grape cultivars (Vitis vinifera L.) consisting of 35 local grape cultivarsfrom Gaziantep and 11 cultivars from Tekirdağ Viticulture Research Institute in National GermplasmRepository Vineyard with 2 reference cultivars were genetically characterized using 17 SSR markers(VVS2, VVMD5, VVMD7, VVMD24, VVMD25, VVMD27, VVMD28, VVMD31, VVMD34,VrZAG62, VrZAG79, VVIB23, VMC3B10, VMC6F1, VMC2C3, VMC2H4, VMC5A1) and geneticrelationships among them were investigated. Number of alleles per locus ranged from 4 (VMC6F1) to13 (VVS2). Expected and observed heterozygosity values were between 0.720 and 0.689 respectively.Cluster analysis for the genotypes was conducted using UPGMA (Unweighted Pair-Group MethodUsing Arithmetic Means) method. The dendogram was consisted 2 main groups. Group 1 was thelargest and it contained many sub-groups. 2 cases of synonymy were revealed for the genotypes(Dusuzu and Dımışkı, Rumi from Gaziantep and Rumi from Tekirdağ) and 5 cases of homonymy wereobserved. Kış üzümü and Sergi karası, Sarı Kabarcık and Serpenekıran from Gaziantep showed closegenetic relationship. Therefore, they may be regarded as the same cultivar.2006, 89 pages