Diatom toprağı, Slicosec'in Rhyzopertha dominica (F.) (Coleoptera:Bostrichidae)'nın ölüm oranı ve ergin çıkışlarına etkileri
The effectıveness of silicosec ,diatomaceus earth on the lesser grain borer Rhyzopertha dominica (F.)(Coleoptera:Bostrichidae)
  1. Tez No: 180810
  2. Yazar: SEVİLAY ALTINTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMAT GÜRAY FEREZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rhyzopertha dominica, Diyatom toprağı, SilicoSec, ölüm oranı, F1 ergini, Rhyzopertha dominica, diatomaceous earth, SilicoSec, mortality rate, F1 adults
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDİATOM TOPRAĞI, SILICOSEC' İN Rhyzopertha dominica (F.) (COLEOPTERA: BOSTRİCHİDAE)'NIN ÖLÜM ORANI VE ERGİN ÇIKIŞINA ETKİLERİSevilay ALTINTOPAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıDanışman: Doç.Dr. A. Güray FERİZLİRhyzopertha dominica' nın ergin evresinde SilicoSec isimli ticari diyatom toprağının değişik dozlarında (0,250, 500, 1000, 1500, 2000, 2500 ve 3000 mg SilicoSec/kg buğday) buğdaya karıştırılarak %55 orantılı nemve 25oC sıcaklık koşullarında, 10 adet ergin/kap böcek yoğunluğunda 3 haftalık uygulama süresi ile etkinlikbelirlenmiştir. Bu süre sonunda meydana gelen ölümler ve bundan 7 hafta sonra ise F1 erginleri belirlenmiştir.Ayrıca, 0, 250, 500 ve 1000 mg SilicoSec/kg buğday dozunda Rhyzopertha dominica' nın ergin evresinde 3aylık uygulama süresi sonunda neden olduğu ölümler ve gelişen birey miktarı belirlenmiştir.Değişik dozlarda (0, 250, 500, 1000, 1500, 2000, 2500 ve 3000 mg/kg) yapılan çalışmalarda, ölümler ve F1verimi üzerine dozların etkisinin önemli düzeyde olduğu belirlenmiştir (P=0.000). Kontrolde ölüm oranı %5olarak belirlenirken, 250, 500, 1000, 1500, 2000, 2500 ve 3000 mg/kg dozunda belirlenen ölüm oranı,sırasıyla, %30,7, %79,4, %94,5, %96, %98,5, %99,5, ve %100 olarak belirlenmiştir. F1 erginleri kontrolde364 olarak belirlenirken, 250, 500, 1000, 1500, 2000, 2500 ve 3000 mg/kg dozunda belirlenen ölüm oranı,sırasıyla, 229,5, 140,5, 66,3, 42,8, 10,6, 7,4 ve 6 olarak belirlenmiştir.Uzun süreli uygulamalarda, değişik dozlarda (0, 250, 500 ve 1000 mg/kg) yapılan çalışmalarda, ölümler ve F1verimi üzerine dozların etkisinin önemli düzeyde olduğu belirlenmiştir (P=0.000). Kontrolde ölüm oranı%0,34 olarak belirlenirken, 250, 500, ve 1000 mg/kg dozunda belirlenen ölüm oranı, sırasıyla, %2,04, %42,93ve %100 olarak belirlenmiştir. F1 erginleri kontrolde 794 olarak belirlenirken, 250, 500 ve 1000 mg/kgdozunda belirlenen F1 erginler verimi, sırasıyla, 230,7, 36,2 ve 8,2 olarak belirlenmiştir.2006, 39 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECTIVENESS OF SILICOSEC, DIATOMACEOUS EARTH ON THE LESSER GRAIN BORER,Rhyzopertha dominica (L) (COLEOPTERA: BOSTRICHIDAE)Sevilay ALTINTOPAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Güray FERİZLİIn this research, different rates (0, 250, 500, 1000, 1500, 2000, 2500 and 3000 mg SilicoSec/kg wheat) ofdiatomaceous earth mixed with wheat were evaluated against adult stage of Rhyzopertha dominica for 3 weekexposure period at 55% r.h. and 10 adult/vial insect density. In these tests, mortalities were determined at theend of three week of exposure, whereas F1 adults production were determined at 7 weeks after mortalityobservation. Besides these experiments, a series of experiments were performed at the rate of 0, 250, 500, and1000 mg SilicoSec/kg wheat for three moths exposure period to the adult stage of R. dominica, at the end ofexposure period mortality adult progeny were determined.At the different rates (0, 250, 500, 1000, 1500, 2000, 2500 and 3000 mg SilicoSec/kg wheat) of SilicoSec 3weeks of exposure experiments, mortality and F1 adults of R. dominica was significantly changed by the ratesof diatomaceous earth (P=0.000). In untreated wheat mortality was found to be 5% and mortalities in 250,500, 1000, 1500, 2000, 2500 and 3000 mg/kg wheat applications were found to be 30.7%, 79.4%, 94.5%,96%, 98.5%, 99.5% and 100%, respectively. F1 adults in untreated wheat was found to be 364 adults per vialand F1 adults in 250, 500, 1000, 1500, 2000, 2500 and 3000 mg/kg wheat applications were found to be229.5, 140.5, 66.3, 42.8, 10.6, 7.4 and 6 adults per vial, respectively.In the three moths exposure experiments, mortality and F1 adults of R. dominica was significantly changed bythe rates (0, 250, 500 and 1000 mg SilicoSec/kg wheat) of diatomaceous earth (P=0.000). In untreated wheatmortality was found to be 0.34% and mortalities in 250, 500 and 1000 mg/kg wheat applications were foundto be 2.04%, 42.93%, and 100%, respectively. F1 adults in untreated wheat was found to be 794 adults per vialand F1 adults in 250, 500 and 1000 mg/kg wheat applications were found to be 230.7, 36.2 and 8.2 adults pervial, respectively2006, 39 pages