Hasat sonrası olgunlaştırma uygulamasının farklı dönemlerde hasat edilmiş hıyar tohumlarının kalitesine etkisi
The effect of after-ripening treatment on quality of serially harvested cucumber seeds during development
  1. Tez No: 180811
  2. Yazar: İREM KİTİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hıyar, hasat sonrası olgunlaştırma, tohum olgunluğu, çimlenme, Cucumber, after-ripening, seed maturity, germination
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHASAT SONRASI OLGUNLAŞTIRMA UYGULAMASININ FARKLI DÖNEMLERDEHASAT EDİLMİŞ HIYAR TOHUMLARININ KALİTESİNE ETKİSİİrem KİTİŞAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBahçe Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. İbrahim DEMİRBu çalışma 2004 yılında, yarı olgun, olgun ve aşırı olgun, 2005 yılında olgun ve aşırı olgundevrede hasat edilen hıyar (Cucumis sativus c.v. Beith Alpha) tohumlarında, farklı sıcaklık vesüreler kullanılarak hasat sonrası olgunlaştırma uygulamasının tohum kalitesi üzerineetkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Denemede A.Ü.Z.F. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Araştırma ve Deneme Parselleri'ndeyetiştirilen bitkilerden elde edilen tohumlar kullanılmıştır. Uygulamalar Tohum BilimiLabaratuvarı'nda yürütülmüştür. Tohumlar 5, 15, 25 ve 35 derece sıcaklıklarda 1. yıl 80. günekadar, 2. yıl 40. güne kadar ağzı kapalı kavanozlarda muhafaza edilmiştir. Kalite (çimlenme,kontrollü yaşlandırma, elektriksel iletkenlik, tohum kuru ağırlığı ve fide çıkış) testleridepolamanın 1. yıl 10, 20, 40 ve 80. günlerinde, 2. yıl 10, 20, 30 ve 40. günlerindeuygulanmıştır. Uygulamaların sonuçlarına bakıldığında, hasat sonrası tohum olgunlaştırmasıiçin en uygun depolama sıcaklığı ve depolama süresi kombinasyonlarının, 2004 yılı için 25derecede 20-40 gün, 2005 yılı için ise yine 25 derecede 10-20 gün olduğu saptanmıştır.2006, 38 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECT OF AFTER-RİPENİNG TREATMENT ON QUALİTY OF SERİALLYHARVESTED CUCUMBER SEEDS DURİNG DEVELOPMENTİrem KİTİŞAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied Science EnstituteHorticulture DepartmentSupervisor: Prof. Dr. İbrahim DEMİRThis work was carried out in order to find the effect of after-ripening treatment of variouscombinations of tempearture and periods on seed quality of half-mature, mature and overmature in 2004, mature and over mature lots in 2005 in cucumber (Cucumis sativus cv. BeithAlpha).Research was done on seeds harvested from plants grown in the experimental field ofHorticulture Department. Seed quality tests were conducted in seed science laboratory.Cucumber seeds were stored at 5, 15, 25 and 35 degree Celcius until 80 in the first, and until40 days in the second year. Seed quality tests (germination, controlled deterioration, electricalconductivity, seed weight, emergence) were carried out on seeds taken from the storage at 10,20, 40 and 80 days in 2005, 10, 20, 30 and 40 days in 2005. The optimum after-ripening effectwas observed in seeds stored at 25 degree Celcius for 20-40 days in 2004, 10-20 days for2005.2006, 38 pages