An architectural dimensions based software functional size measurement method
Mimari boyutlara dayanan yeni bir yazılım fonksiyonel büyüklük ölçme yöntemi
  1. Tez No: 180813
  2. Yazar: ÇİĞDEM GENCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DEMİRÖRS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım büyüklük ölçme, Fonkiyonel büyüklük ölçme, Fonksiyonellikv, Software size measurement, Functional size measurement, Functionalityiv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Bu çalışma Fonksiyonel Büyüklük Ölçme (FBÖ) yöntemlerinin kavramsal ve kuramsalfarkılıklarını araştırmayı, bu yöntemler için iyileştirme fırsatlarını belirlemeyi ve yeni birFBÖ yöntemi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Kapsamlı bir literatür taraması yapılmış vearaştırma stratejisi olarak iki çok-örnekli olay incelemesi yürütülmüştür. Bulgular ışığında,FBÖ için belirlenmiş iyileştirme fırsatlarından önemli iki iyileştirme fırsatı olan FBÖyöntemlerinin kavramsal ve teorik bazlarının iyileştirilmesi ve uygulanabilirliklerinin farklıyazılım fonksiyonel alan türleri için genişletilmesi ile ilgili öneriler getirilmiştir. Buönerilerin arkasında yatan çalışma; ?fonksiyonellik? ve ?fonksiyonel büyüklük?kavramlarının eleştirel olarak incelenmesini ve yazılım mimari ögeleri ile farklı yazılımfonksiyonel alan tiplerindeki bilgi işleme mantığı biçimlerini dikkate alarak ?fonksiyonelliktipleri? nin belirlenmesini içermektedir. Getirilen öneriler baz alınarak ISO/IEC 14143-1standardına uyumlu Mimari Boyutlara Dayanan FBÖ (ARCHI-DIM) olarak adlandırılmış yenibir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemi değerlendirmek ve gelecek araştırma doğrultularınıbelirlemek için üçüncü bir çoklu-örnek olay incelemesi yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to examine the conceptual and theoretical differences of FunctionalSize Measurement (FSM) methods, to identify the improvement opportunities of thesemethods and to develop a new FSM method. A comprehensive literature review isperformed and two multiple-case studies are conducted as a research strategy. In the lightof the results obtained, some improvement suggestions on two of the most challengingimprovement opportunities identified for FSM methods are made-improvementopportunities which are related to the conceptual and theoretical basis of FSM and theextension of the applicability of these methods to different software functional domaintypes. The work behind these suggestions involves the critical examination of the concepts?functionality? and ?functional size? and the depiction of ?types of functionality?considering the components of software architecture and the forms of informationprocessing logic performed in different software functional domain types. Based on thesuggestions made, a new FSM method, called ARCHItectural DIMensions Based FSM (ARCHI-DIM) is developed conforming to the ISO/IEC 14143-1 standard. A third multiple-case studyis conducted in order to evaluate the new method and to identify future directions for FSMmethods.