Modeling and analysis of the facility layout problem
Tesis yerleşim probleminin modellenmesi ve analizi
  1. Tez No: 180843
  2. Yazar: ZEYNEP KİRKİZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALDUN SÜRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tesis Yerleşimi, Sezgiseller, Evrimsel Algoritmalar, Facilities Layout, Heuristics, Evolutionary Algorithms
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZTESİS YERLEŞİM PROBLEMİNİN MODELLENMESİ VE ANALİZİKİRKİZOĞLU, ZeynepYüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Haldun SÜRALTemmuz 2006, 162 sayfaTesis tasarım probleminin oldukça önemli bir parçası olan tesis yerleşimproblemi, bir tesis içindeki üretim birimlerini bazı tasarım ve alan kriterlerialtında, bir ya da birçok amaç doğrultusunda uzaysal bir düzleme yerleştirmeyihedefler. Bu çalışmada, yerleşim problemleri, içinde faaliyet gösterdikleriçevrenin dinamikliği vurgulanacak şekilde incelenmiştir. Her ne kadar tesisyerleşim problemleri değişen üretim ihtiyaçları kapsamında ele alındıklarındaproblemi daha iyi temsil ediyor olsalar da, tek dönemlik yerleştirme taslağıprobleminin incelenmeye değer bir problem olarak kaldığı görülmüştür.Bu tezde, tek dönemlik yerleştirme taslağı problemi için yazında mevcut olanmodellerin güçlü yönlerini birleştiren melez bir model kurulmuştur. Bumodelin doğrusal programlama gevşetmesi ve modele geçerli eşitsizliklereklenmesinin etkileri çalışılmıştır. Problem için doğrusal programlamagevşetmesine dayanan bir yuvarlama sezgiseli geliştirilmiş ve sayısal deneylerledenenmiştir. Ayrıca, sıralama çifti gösterimini kullanan bir evrimsel algoritmatasarısı önerilmiştir. Bu tasarıda kullanılmak üzere üç mutasyon işlecigeliştirilmiştir. Bu işleçlerin uygulamaları için ön testler yapılmış ve sonuçlarverilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMODELING AND ANALYSIS OF THE FACILITY LAYOUT PROBLEMKİRKİZOĞLU, ZeynepM. Sc. Thesis, Department of Industrial EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Haldun SüralJuly 2006, 162 pagesThe facilities layout problem, which is an integral part of facilities design, aimsto spatially locate the production units within a facility subject to some designcriteria and area limitations, with one or multiple objectives. In this study, thelayout problem is reviewed in detail, with an emphasis on the dynamicenvironment it operates in. Despite the fact that layouts within the context ofchanging manufacturing requirements represent the problem better, the singleperiod block layout problem is observed to have remained worth analyzing.In this thesis, a hybrid model that combines the strong aspects of the availablemodels in the literature is constructed for the single period block layoutproblem. The LP relaxation of this model and the effect of adding validinequalities to the model are studied. A rounding heuristic based on the LPrelaxation of the problem is proposed and computational experimentation ismade. Also, an evolutionary algorithm scheme that uses the sequence pairrepresentation is proposed. Three mutation operators are developed to be usedin this scheme. Preliminary test are made for implementations of theseoperators and results are given.