Chocolate production line scheduling: A case study
Çikolata üretim hattı çizelgelemesi: Bir vaka çalışması
  1. Tez No: 180844
  2. Yazar: ENGİN ÇÖLOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çikolata Üretim Hattı Çizelgelemesi, Ana Üretim Programı, Gezgin Satıcı Problemi, Tamsayı Programlamaii, Chocolate Production Line Scheduling, Master Production Schedule, Traveling Salesman Problem, Integer Programmingii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın konusu olan hat aynı anda birden fazla ürünün üretilmesine imkanveren özelikte bir çikolata üretim hattıdır. Hattın planlama yöntemleri üzerindeetkisi olan bir başka özelliği ise bir ürünün birlikte üretildiği diğer ürünlere bağlıolarak üretim kapasitesinin değişmesidir. Aynı anda üretilen ürün gruplarına buçalışmada üretim şablonları denecektir. Planlama 12 haftalık döngüsel bir ufuktayapılmaktadır. 21 ürün ve bu ürünlerin tüm üretim seçeneklerini kapsayan 103üretim şablonu mevcuttur. Çalışmanın konusu, her ürünün 12 haftada ne kadarüretileceği bilgisini veren bir algoritmanın tasarımı ve ilk hafta için, ilk bölümünsonuçlarını kullanarak, vardiya bazında çizelgeleme yapacak bir metodungeliştirilmesidir. İlk bölüm, Ana Üretim Programının (AÜP) oluşturulmasıdır.Amacı yok satma ve fazla üretme maliyetlerinin toplamını minimize etmektir. Bubağlamda, matematiksel modelleme temelli bir algoritma geliştirilmiştir. İkincibölümün amacı ise, AÜP'den alınan sonuçlar kullanılarak, üretim şablonlarının,planlama ufkunun ilk haftası için, vardiya bazında, setup zamanları düşünülereksıralanmasıdır.iAÜP büyük boyutlu bir tamsayı programlama modelidir. Uğraş konusu mümkünolduğu durumlarda kabul edilebilir bir alt sınır bulup ona yaklaşmaktır. Eğer bumümkün değilse, kabul edilebilir bir üst sınır bulup ondan daha iyi sonuçlararaştırmaktır.Çizelgeleme kısmı ise, AÜP'den sonuçları aldıktan sonra sıra bağımsız kurulumzamanları ile bir Gezgin Satıcı Problemine (GSP) dönüşmektedir. Bu kısımda iseuğraş uygun bir amaç fonksiyonu ile GSP'ni çözmektir.
Özet (Çeviri)
This study deals with chocolate production line scheduling. The particularproduction line allows producing multiple items at the same time. Anotherdistinguishing property affecting the planning methodology is that an item can havedifferent production capacities when produced in different product combinationswhich are called production patterns in this study. Planning is done on a 12 weeksrolling horizon. There are 21 products and 103 production patterns covering all theproduction possibilities. The subject of the study is to construct an algorithm thatgives 12 weeks? production values of each product and to construct the shift basedscheduling of the first week of the planning horizon. The first part is MasterProduction Scheduling (MPS) and the objective is minimizing the shortage andoverage costs. A mathematical modeling approach is used to solve the MPSproblem. The second part is the scheduling part which aims to arrange theproduction patterns obtained from the MPS module within the shifts for the firstweek of the planning horizon considering the setup times.iThe MPS module is a large integer programming model. The challenge is finding areasonable lower bound whenever possible. If it is not possible, finding areasonable upper bound and seeking solutions better than that is the main approach.The scheduling part, after solving MPS, becomes a TSP and the setup times aresequence independent. In this part, the challenge is solving TSP with anappropriate objective function.