Automatic eye tracking and intermediate view reconstruction for 3d imaging systems
3 boyutlu görüntüleme sistemleri için otomatik göz takibi ve ara görüntü oluşturulması
  1. Tez No: 180850
  2. Yazar: YUSUF BEDİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntüleme sistemi, bakış noktası bulma, bakış noktası takip etme, ara görüntü oluşturulması, View rendering, View point detection, view point tracking and intermediateview reconstruction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Son yıllarda 3 boyutlu görüntüleme sistemlerin kullanımı bir çok uygulama alanlındapopülerlik kazanmıştır. Bu sistemlerin kullanımı sırasındaki en önemli sorunlardan birikullanıcının posizyonuna göre doğru görüntünün oluşturulup ekrandagösterilebilmesidir. Bu tezde tek kullanıcılı bir görüntüleme sistemi önerilmekte vegerçeklenmektedir. Sistem kolaylıkla standard bir bilgisayar üzerine oto-stereoskopikmonitör veya stereoskopik gözlük (kepenk, polarize, pulfrik, ve anaglif) kullanılarakkurulabilir. Önerilen sistem üç ana parçadan oluşmaktadır: bakış açısı bulma, bakış açısıtakip etme ve ara görüntü oluşturma. Basit öznitelik sınıflandırıcıların desteklenmişkademeli dizilerine dayanan Haar nesne bulma yöntemi sistemde bakış noktası bulmayöntemi olarak kullanılmıştır. Bu method kullanılarak iki sınıflandırıcı eğitilmiştir. Bakışnoktası bulma işleminden sonra bulunan bölge içerisindeki öznitelikler bulunupöznitelik takipçisine verilmektedir. Kullanıcının bakış açısı görüntü üzerinde takipedilen bakış noktası kullanılarak hesaplanmaktadır. Bakış açısı bulunduktan sonradoğru stereoskopik görüntü oluşturulup ekrana çizilmektedir. 3B eğriltmeye dayalı birmethod, ara görüntü oluşturma metodu olarak kullanılmıştır. Sistem Pentium IV 3.0GHz işlemciye sahip bir bilgisayar üzerinde E-D 3D kepenk gözlükler ve Creative NXWebcam kullanılarak gerçeklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the utilization of 3D display systems became popular in manyapplication areas. One of the most important issues in the utilization of these systems isto render the correct view to the observer based on his/her position. In this thesis, wepropose and implement a single user view rendering system forautostereoscopic/stereoscopic displays. The system can easily be installed on a standardPC together with an autostereoscopic display or stereoscopic glasses (shutter, polarized,pulfrich, and anaglyph) with appropriate video card. Proposed system composes ofthree main blocks: view point detection, view point tracking and intermediate viewreconstruction. Haar object detection method, which is based on boosted cascade ofsimple feature classifiers, is utilized as the view point detection method. After detection,feature points are found on the detected region and accordingly they are fed to thefeature tracker. View point of the observer is calculated by using the tracked position ofthe observer on the image. Correct stereoscopic view is, then, rendered on the display. A3D warping-based method is utilized in the system as the intermediate viewreconstruction method. System is implemented on a computer with Pentium IV 3.0 GHzprocessor using E-D 3D shutter glasses and Creative NX Webcam.