Nickel extraction from Gördes laterites by hydrchloric acid leaching
Gördes lateritlerinden hidroklorik asit liçi ile nikel kazanımı
  1. Tez No: 180851
  2. Yazar: AHMET GÖVELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Nikel, Lateritik Cevher, Hidroklorik Asit, Liç, Nickel, Laterite Ore, Hydrochloric Acid, Leaching
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Liç yöntemi lateritik cevherlerden nikel metalinin elde edilmesinde en yaygınolarak kullanılan yöntemdir.Bu çalışmada, Manisa-Gördes bölgesinde bulunan lateritik cevherlerdenhidroklorik asit liçi ile nikel kazanımı amaçlanmıştır. Yapılan mineralojik analizlersonucunda cevherde bulunan başlıca minerallerin hematit, götit, dolomit, kuvarsve smektit olduğu görülmüştür. Aşındırmalı karıştırma, siklondan geçirme vepermroll ile manyetik ayırma, önkonsantre elde etme yöntemleri olarak kullanılmışve sonuçlar olumsuz olmuştur. HCl liç deneyleri oda sıcaklığında ve yükseksıcaklıklarda yapılmıştır. Bu deneylerde liç süresi, tane boyutu, HCl-konsantrasyonu, pülp yoğunluğu, Cl konsantrasyonu ve sıcaklık gibiparametrelerin nikel kazanımına etkisi incelenmiştir. Sonuçlar, optimumkoşullarda (tane boyutu: % 100 -1 mm, HCl konsantrasyonu: 3 N, liç süresi: 3 saat,liç sıcaklığı: 100 oC, pülp yoğunluğu: hacimce 1/30 katı/sıvı oranı) HCl liçisonunda % 87.26 oranında nikel kazanımının mümkün olacağını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Leaching is the most widely used process for extraction of nickel metal fromlateritic ores.In this study, nickel extraction from Manisa-Gördes region laterites byhydrochloric acid leaching is aimed. The mineralogical analysis of sample showedthat hematite, goethite, dolomite, quartz and smectite are the main minerals in theore. Attrition scrubbing, cycloning and magnetic separation with permroll wereused as preconcentration processes but results were unsatisfactory. HCl leachingexperiments were conducted both at room temperature and at elevatedtemperatures. The effects of various parameters such as leaching duration, particlesize, concentration of HCl, pulp density, Cl- concentration and temperature onnickel recovery were examined. The results showed that under the optimisedleaching conditions (particle size: 100 % -1 mm, HCl concentration: 3 N, leachingduration: 3 hours, leaching temperature: 100 oC, pulp density: 1/30 solid to liquidratio by volume) it was possible to extract 87.26 % of nickel in the ore.