Performance analysis of elliptic curve multiplication algorithms for elliptic curve cryptography
Eliptik eğri kriptografisinde kullanılan çarpma algoritmalarının başarım çözümlemesi
  1. Tez No: 180890
  2. Yazar: AYÇA BAHAR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MELEK YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eliptik Eğri Kriptografisi, Eliptik Eğri Nokta Çarpma İşlemi, Asal Alan, İkili Alan, Yazılım Uygulama, Elliptic Curve Cryptography, Elliptic Curve Point Multiplication, Prime Field, Binary Field, Software Implementation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZELİPTİK EĞRİ KRİPTOGRAFİSİNDE KULLANILAN ÇARPMAALGORİTMALARININ BAŞARIM ÇÖZÜMLEMESİÖzcan, Ayça BaharYüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği BölümüTez yöneticisi: Doç. Dr. Melek D. YücelEylül 2006, 83 sayfaEliptik eğri kriptografisi (EEK), aynı güvenlik seviyesinde diğer asimetrikanahtar kripto sistemlerinden daha kısa anahtar boyları gerektiren bir asimetrikanahtar kripto sistemi olarak önerilmiştir. Anahtar boyunun kısalığı, hızlıhesaplamalar, daha az bellek alanı gereksinimi, daha az işlem gücü ve bantgenişliği verimliliği sağlar. Yeni nesil asimetrik anahtar kripto sistemlerinde, EEKsahip olduğu bu özellikleriyle ilgi odağı olmuştur. EEK uygulaması birçokaritmetik işlemden oluşmaktadır. Eliptik eğri noktası çarpma işlemi buişlemlerden biridir ve kripto protokollerindeki işlem hızında en etkin olanıdır.Bu çalışmada, birçok araştırmacı tarafından önerilmiş eliptik eğri noktaçarpma metodları incelenmiştir. Bu metodların C programlama dilinde, 3 GHz'likPentium 4 işlemci üzerinde yazılım uygulaması yapılmıştır. Uygulamalarda NISTtarafından tavsiye edilien, asal ve ikili alanlarda tanımlanmış eliptik eğrilerkullanılmıştır. Uygulaması yapılan eliptik eğri nokta çarpma metotları, EliptikEğri Sayısal İmza Algoritması'nda kullanılmış ve değişik metotlarkarşılaştırılmıştır. Elde edilen zaman değerleri, son zamanlarda yapılançalışmalarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPERFORMANCE ANALYSIS OF ELLIPTIC CURVE MULTIPLICATIONALGORITHMS FOR ELLIPTIC CURVE CRYPTOGRAPHYÖzcan, Ayça BaharM.Sc., Department of Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. YücelSeptember 2006, 83 pagesElliptic curve cryptography (ECC) has been introduced as a public-keycryptosystem, which offers smaller key sizes than the other known public-keysystems at equivalent security level. The key size advantage of ECC providesfaster computations, less memory consumption, less processing power andefficient bandwidth usage. These properties make ECC attractive especially forthe next generation public-key cryptosystems. The implementation of ECCinvolves so many arithmetic operations; one of them is the elliptic curve pointmultiplication operation, which has a great influence on the performance of ECCprotocols.In this thesis work, we have studied on elliptic curve point multiplicationmethods which are proposed by many researchers. The software implementationsof these methods are developed in C programming language on Pentium 4 at 3GHz. We have used NIST-recommended elliptic curves over prime and binaryfields, by using efficient finite field arithmetic. We have then applied our ellipticcurve point multiplication implementations to Elliptic Curve Digital SignatureAlgorithm (ECDSA), and compared different methods. The timing results arepresented and comparisons with recent studies have been done.