3D face reconstruction using stereo vision
Stereo görme ile 3B yüz geriçatımı
  1. Tez No: 180891
  2. Yazar: MEHMET DİKMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3B yüz geriçatımı, stereo kamera, yapısal ışık, 3D Face Reconstruction, stereo cameras, structured light
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
STEREO GÖRME LE 3 BOYUTLU YÜZ GER ÇATIMIDikmen, MehmetYüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Halıcı3B yüz modelleme, günümüzde, bilgisayar grafikleri ve bilgisayarla görme alanlarınınher ikisinde de popüler bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda; 1 veya dahafazla kamera, 3B tarayıcı ve karmaşık donanım ile beraberindeki yazılımları kullanançok sayıda yöntem tanıtılmıştır. Fakat asıl amaç, görsel gerçeklikle sistemin maliyetiarasında iyi bir denge kurmaktır. Bu tezde, iki stereo kamera kullanarak 3B insan yüzügeriçatımına çalışılmıştır. Birçok sistemin aksine; yüzdeki nitelikler, iki fotoğraftan,yapısal ışık kullanarak otomatik olarak çıkarılmıştır. Ayrıca yapısal ışık kullanımının,3B yüzü, kabaca elde etmeye yetecek yeterli yüz nitelik noktaları oluşturabildiğigörülmüştür. Bu noktalar, daha sonra, daha gerçekçi bir model oluşturmak için genelbir 3B modelin değiştirilmesi amacıyla kullanılmıştır. Bu 3B modeli kaplamak için debaşlangıçta çekilen fotoğraflardan elde edilen bir doku resmi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
3D FACE RECONSTRUCTION USING STEREO VISIONDikmen, MehmetM.S., Department of Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Uğur Halıcı3D face modeling is currently a popular area in Computer Graphics and ComputerVision. Many techniques have been introduced for this purpose, such as using one ormore cameras, 3D scanners, and many other systems of sophisticated hardware withrelated software. But the main goal is to find a good balance between visual reality andthe cost of the system. In this thesis, reconstruction of a 3D human face from a pair ofstereo cameras is studied. Unlike many other systems, facial feature points are obtainedautomatically from two photographs with the help of a dot pattern projected on theobject?s face. It is seen that using projection pattern also provided enough feature pointsto derive 3D face roughly. These points are then used to fit a generic face mesh for amore realistic model. To cover this 3D model, a single texture image is generated fromthe initial stereo photographs.