Impacts of soil-structure interaction on the fundamental period of shear wall dominant buildings
Tünel kalıp tekniği ile inşa edilen perde duvarlı yapılarda zemin-yapı etkileşiminin doğal salınım periyoduna olan etkileri
- Tez No: 180899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BALKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: perde duvar, doğal salınım periyodu, tünel kalıp sistemi, yapı-zemin etkileşimi, sonlu elemanlar yöntemivii, shear wall, fundamental period, tunnel form technique, soil-structureinteraction, finite-element modelingv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
aralarında Türkiye'de halen yürürlükte olan deprem şartnamesi ve UBC97'nindeşartnamesinde,bulunduğu birçok deprem perde duvarlı yapıların sismikkuvvetlerinin hesaplanabilmesi için bina yüksekliğinin ve etkili perde duvar alanınınbinanın ilk kat alanına oranı gibi ana parametrelerin kullanıldığı, binanın doğalsalınımının tahmini için kullanılan ampirik formüller bulunmaktadır. Fakat, deneyselve analitik çalışmalar göstermiştir ki; yapılardaki doğal salınım periyodunun hesabıiçin öngörülen ampirik formüller yetersiz kalmaktadır ve deprem yüklerininhesaplanmasında hatalı ve yanıltıcı sonuçlara neden olmaktadır. Bu eksikliği telafietmek için son zamanlarda Balkaya ve Kalkan (2004) tarafından etkili ve basit birformül geliştirilmiş ve bu formül mevcut tünel kalıp tekniği ile inşa edilen perdeduvarlı yapılardan elde edilen verilerle test edilmiştir. Bu çalışmada, öncedengeliştirilmiş olan bu formül, zemin-yapı etkileşiminin yapının doğal salınımperiyoduna olan etkilerini görmek amacı ile yeniden düzenlenmiştir. Bu amaçla,tünel kalıp tekniği ile inşa edilen aralarında bir çok plan, yükseklik ve duvarkonfigürasyonunun bulunduğu 140 bina NEHRP'e göre sınıflandırılmış dört farklızemin grubu için yeniden incelenmiştir. Zeminin temel üzerindeki etkisi düşey vedönme yaylarıyla modellenmiş ve yay rijitlikleri temel boyutları ve zemin yatakkatsayısı kullanılarak hesaplanmıştır. Yapılan ayrıntılı çalışmaların sonucundaviyapıların doğal salınım periyodunu tahmin etmek için kullanılan formülgeliştirilmiştir. Periyod tahminlerindeki hata oranı ortalama yüzde 15 civarındakalmış ve zemin-yapı etkileşimini dikkate alan yeni formulün güvenilirliğimühendislik uygulamalarına bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
In many seismic design codes and provisions, such as Uniform Building Code andTurkish Seismic Code, prediction of fundamental period of shear-wall dominantbuildings, constructed by tunnel form technique, to compute the anticipated seismicforces is achieved by empirical equations considering the height of the building andratio of effective shear-wall area to first floor area as the primary predictorparameters. However, experimental and analytical studies have collectivelyindicated that these empirical formulas are incapable of predicting fundamentalperiod of shear-wall dominant buildings, and consequently result in erroneouscomputation of design forces. To compensate for this deficiency, an effective yetsimple formula has recently been developed by Balkaya and Kalkan (2004), andtested against the data from ambient surveys on existing shear-wall dominantbuildings. In this study, previously developed predictive equation is modified toinclude the effects of soil-structure interaction on the fundamental period. For thatpurpose, 140 shear-wall dominant buildings having a variety of plans, heights andwall-configurations were re-analyzed for four different soil conditions classifiedaccording to NEHRP. The soil effects on the foundation were represented by thetranslational and rotational springs, and their rigidities were evaluated fromfoundation size and elastic uniform compressibility of soil. Based on thecomprehensive study conducted, improved prediction of fundamental period isivachieved. The error in predictions on average is about 15 percent, and lendingfurther credibility to modified formula considering soil-structure interaction to beused in engineering practice.