Preparation and characterization of nanocomposites with a thermoplastic matrix and spherical reinforcement
Termoplastik matris ve küresel dolgu maddesi içeren nanokompozitlerin hazırlanması ve özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 180922
  2. Yazar: DİLEK ERSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER, PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Alçak yoğunluklu polietilen, nanokompozit, uyum sağlayıcı, dumanlı silika, ekstrüzyon.vii, low density polyethylene, nanocomposite, compatibilizer, fumedsilica, extrusion.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, uyum sağlayıcı çeşidi, dumanlı silika ve bileşenlerin eklemesırasının alçak yoğunluklu polietilen (AYPE) bazlı nanokompozit sistemlerininmorfolojik, ısıl, mekanik ve akış özelliklerine etkisini incelemektir. Uyum sağlayıcı(US) olarak etilen/bütil akrilat/maleik anhidrit (E-nBA-MAH), etilen/glisidilmetakrilat (E-GMA) ve etilen/metil akrilat/glisidil metakrilat (E-MA-GMA)® ®Lotader elastomerleri; silika olarak Cab-o-sil M5 dumanlı silika kullanılmıştır.Tüm numuneler laboratuar ölçekli, aynı yönde dönen çift vidalı ekstrüder ilehazırlanmış ve enjeksiyonlu kalıplama yöntemi ile standart numuneler halinegetirilmiştir.lk adımda, dolgu maddesi ve uyum sağlayıcının bağımsız etkileri alçakyoğunluklu polietilenle ikili sistemlerinde incelenmiştir. Daha sonra, uyumsağlayıcı miktarı %5' de sabit tutulup, %2 ve 5 dumanlı silika eklenerek değişikbileşen ekleme sıralarıyla üçlü nanokompozitler hazırlanmıştır.ncelenen bileşen ekleme sıraları arasında, mekanik test sonuçları en iyisıralamaların FO1 [(AYPE+US)+M5] ve FO2 [(AYPE+M5)+US] karıştırmavidüzenleri olduğunu göstermiştir. Uyum sağlayıcı tiplerine bakıldığında (E-nBA-MAH) terpolimeri mekanik özellikleri arttırmada en iyi performansı göstermiş veE-GMA kopolimeri tatmin edici sonuçlar vermiştir.DSC analiz sonuçlarına göre, dumanlı silika ve uyum sağlayıcı eklenmesi,bileşiklerin kristalleşme özelliklerini etkilemediğinden ne dumanlı silikanın ne deherhangi bir çeşit uyum sağlayıcının AYPE içinde kristalleşme başlatıcı özelliğesahip olmadığı sonucuna varılmıştır.Eriyik akış indeksi test sonuçları, dumanlı silika eklenmesinin akış viskozitesiniarttırdığını ve akış indeks değerlerini düşürdüğünü göstermiştir. Bu değişimdumanlı silika miktarıyla doğru orantılı olarak gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of compatibilizers, fumed silicaand mixing order of components on morphological, thermal, mechanical and flowproperties of LDPE/Fumed silica nanocomposites. As compatibilizer(Co);ethylene/n-butyl acrylate/maleic anhydride (E-nBA-MAH), ethylene/glycidylmethacrylate (E-GMA) and ethylene/methyl acrylate/glycidyl methacrylate (E-MA-GMA) Lotader® resins; as silica Cab-o-sil® M5 fumed silica were used. Allsamples were prepared by means of a lab scale co-rotating twin screw extruderand injection molded into standard samples.In the first step, individual effects of filler and compatibilizers were studied inbinary systems with LDPE. Then, keeping the amount of compatibilizer constantat 5%, ternary nanocomposites were prepared by adding 2 or 5% of fumed silicausing different component mixing orders.Among investigated mixing orders, mechanical test results showed that the bestsequences of component addition are FO1 [(LDPE+Co)+M5] and FO2[(LDPE+M5)+Co] mixing orders. Considering the compatibilizers, E-nBA-MAHivterpolymer showed the highest performance in improving the mechanicalproperties, E-GMA copolymer also gave satisfactory results.According to the DSC analysis, since addition of fumed silica and compatibilizerdoes not influence the crystallization behavior of the compositions, it isconcluded that, neither fumed silica nor any of the compatibilizers havenucleation activity on LDPE.MFI test results showed that, addition of fumed silica increases the meltviscosity, decreasing MFI values of samples. This change seems to be directlyproportional to fumed silica amount.