Computer aided design and structural analysis of pressure vessels
Basınçlı kapların bilgisayar destekli tasarımı ve yapısal analizi
- Tez No: 180923
- Danışmanlar: PROF.DR. LEVEND PARNAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basınçlı Kaplar, Basınçlı Ekipmanlar, API 650 Tankları, BasınçlıKap Mesnetleri, Rüzgar Yükleri, Deprem Yükleri, Güvenlik Vanaları, E anjörElemanları, Pressure Vessel Design, Pressurized Equipment, API 650 Tanks, VesselSupports, Wind Loads, Seismic Loads, Safety Valves, Heat Exchanger Components
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZBASINÇLI KAPLARIN B LG SAYAR DESTEKL TASARIMI VEYAPISAL ANAL ZKandaz, MuratYüksek Lisans, Makina Mühendisli i BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Levend ParnasMayıs 2006, 158 sayfaBu çalı ma, basınçlı kap ve ilgili basınçlı ekipmanların, çe itli standart ve yöntemlerletasarlanması ve analiz edilmesi ile ilgilidir. Bu çalı manın ana çıktısı olarak, bumetodlarla hızlı ve kapsamlı çözümlemeler yapabilen bir bilgisayar programıgeli tirilmi tir.Basınçlı kaplar, ABD'deki makina mühendislerinin bir kurulu u olan ASME'nin Kazanve Basınçlı Kap Standardı ile analiz edilmekte olup, ABD n aat Mühendisleri Odası veve ABD Çelik Konstrüksiyon Enstitüsü ba ta olmak üzere çe itli kurumların standartlarıda bu tür ekipmanların yapısal analizinde kullanılmaktadır. Rüzgar, deprem, ve di er tipyüklemelerin etkisi de, dinamik analizlerle beraber, ayrıntılı olarak irdelenmi tir.Mesnet yapıları ve bunların yardımcı parçaları da analiz edilen yapısal elemanlararasındadır.Basınçlı kaplar dı ında, sanayide geni olarak kullanılan birçok proses ekipmanı da buçalı manın kapsamı içerisindedir. Bunlar, bütün basınçlı ve kapalı sistemlerdebulunması gereken güvenlik vanaları, önemi göz önünde bulunduruldu undahakkındaki bilgisayar destekli çalı malar sınırlı olan iki tip e anjör elemanları -serpantin tutucu plakalar ve genle me parçaları-, ve petrol veya su depolamak içinkullanılan API 650 tanklarıdır.VESSELAID adındaki bilgisayar programı, Microsoft Visual Basic 6.0 kullanılarak, SIbirimlerle yazılmı tır. VESSELAID'in tasarım ve analiz yöntemleri için, çe itlistandartların getirdi i kurallar, sık kullanılan ve önerilen tasarım metodları, ve de i ikyakla ımlar temel alınmı tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOMPUTER AIDED DESIGN AND STRUCTURAL ANALYSIS OFPRESSURE VESSELSKandaz, MuratM.Sc., Department of Mechanical EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Levend ParnasMay 2006, 158 pagesThis study is conducted for the design and analysis of pressure vessels and associatedpressurized equipment using various codes and methods. A computer software isdeveloped as the main outcome of this study, which provides a quick andcomprehensive analysis by using various methods utilized in codes and standardstogether with theoretical and empirical methods which are widely accepted throughoutthe world.Pressure vessels are analyzed using ASME Boiler and Pressure Vessel Code, whereasauxiliary codes, especially ASCE and AISC codes are utilized for structural analyses ofthese equipment. Effect of wind, seismic, and other types of loadings are also taken intoconsideration in detail, with dynamic analyses. Support structures and their auxiliarycomponents are also items of analysis.Apart from pressure vessels, many pressurized process equipments that are commonlyused in the industy are also included in the scope of the study. They include safetyvalves which are an integral part of those kinds of pressurized or enclosed systems, twoof the heat exchanger components with great importance -tubesheets and expansionjoints-, and API 650 tanks for oil or water storage.The computer software called as VESSELAID is written in Microsoft Visual Basic 6.0using SI units. Design and analysis methods of VESSELAID are based on various coderules, recommended design practices and alternative approaches.