Bolu, Asarsuyu vadisindeki metakristalin kayaçların jeomekanik özellikleri ve ayrışma derecelerinin incelenmesi
Investigation of the geomechanical properties and alteration degree of the metacrsytalline rocks in Bolu, Asarsuyu valley (Turkey)
  1. Tez No: 180921
  2. Yazar: METİN YURDAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bolu, metakristalin kayaçlar, jeomekanik özellikler, ayrışma
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Metakristalin kayaçların, jeolojik ve jeomekanik özellikleri ayrışma ve tektonizmadan etkilenmederecesine bağlı olarak yakın mesafelerde değişiklik göstermektedir. Devoniyen öncesi yaşlıYedigöller formasyonu, Kuzey Anadolu Fay Zonu içerisindeki Bolu ve Asarsuyu Vadisiçevresinde geniş alanlar kaplar. Gerede - Gümüşova TEM otoyolu inceleme alanının içindekiAsarsuyu vadisinden geçmektedir. Yedigöller formasyonu içerisindeki gnays, amfibolit vegranadiyoritten oluşan metakristalin kayaçların jeomekanik özellikleri ve ayrışma derecesininincelenmesinde otoyolun kuzey şevlerinde açılan yarmalardan ve jeoteknik amaçlı sondajverilerinden yararlanılmıştır. Metakristalin kayaçların birim hacim ağırlığı 23.48- 28.89 kN/m3,Schmidt sertliği darbe sayısı 10-39, nokta yük dayanım indeksi 0.05-6.21 MPa, P dalga hızı 1613-5588 m/s, S dalga hızı 788-2590 m/s ve tek eksenli basma dayanımı 12.74-99.86 MPa arasındadeğişmektedir. Kayaçlarda, killeşme, karbonatlaşma, serizitleşme ve demiroksitleşme gibiayrışma ürünleri meydana gelmiştir. Hidrotermal ayrışmaya uğramış bu kayaçlar ?ayrışmamış?ile ?tamamen ayrışmış? arasında değişmektedir. Çok fazla ayrışmış olanları zemin davranışıgöstermektedir.2006, 74 sayfa
Özet (Çeviri)
The geological and geomechanical properties of the metacrystalline rocks vary in shortdistances due to their alteration degree and tectonics. Devonian aged Yedigöller formationcovers large areas around Bolu and Asarsuyu valley in the North Anatolian Fault Zone.Gerede-Gümüşova TEM passes through the Asarsuyu valley. Data from the geotechnicalboreholes and road cuts on the north slopes have been evaluated in order to determine thealteration degree and geomechanical properties of the metacrystalline mass composed ofgneiss, amphibolite and granodiorite of the Yedigöller formation. The unit weights ofmetacrystalline rocks range between 23.48 and 28.89 kN/m3, Schmidt rebound between 10and 39, point load strength index 0.05 and 6.21 MPa, P-wave velocity between 788 and2590 m/s and the unconfined compressive strength between 12.74 and 99.86 MPa.Alteration products; such as, chloritization, carbonatisation, sericitization and Fe-oxidationhave been observed. These hydrothermallly altered rocks are classified as ?unaltered? and?completely altered?. ?Extremely altered? rocks behave as a soil.2006, 74 pagesKey Words : Bolu, metacrystalline rocks, geomechanical properties, alterationi