A genetic algorithm for the location-routing problem with time windows
Zaman kısıtlı yerleşim-rotalama problemi için bir genetik algoritma
- Tez No: 180929
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEDEF MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerleşim-Rotalama, Yerleşim-Atama, Zaman Kısıtlı AraçRotalama Problemi, Modern Sezgisel Yöntem, Genetik Algoritma, Location-Routing, Location-Allocation, Vehicle Routing Problem withTime Windows, Metaheuristics, Genetic Algorithms
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZZAMAN KISITLI YERLEŞ M-ROTALAMA PROBLEM ÇNB R GENET K ALGOR TMAÖzgönenç, HandeYüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Y.Doç. Dr. Sedef MeralTemmuz 2006, 156 sayfaToplam sistem maliyetlerini düşürmek amacıyla lojistik maliyetlerini en azaindirgeme üzerindeki vurgu; araştırmacıları depoları konumlandırma ve budepolardan yapılacak dağıtımların rotalarını belirleme kararları arasındaki ilişkiyidikkate almaya yöneltmiştir. Bu konuyu ele alan yerleşim-rotalama problemleri, butez çalışmasının konusudur. Ürünlerin tedarik kaynaklarından depolara, oradan damüşterilere dağıtıldığı 2 seviyeli hiyerarşik bir dağıtım sistemi düşünülmüştür.Kapasite sınırı olmayan depolar önceden belirlenmiş çalışma saatleri dahilindeçalışmakta; mallar kapasite sınırı olan araçlar tarafından müşterilere belirlenmiş olanzaman aralıkları içinde dağıtılmaktadır.Üzerinde çalışılan problem ile ilgili olarak bir matematiksel model ve genetikalgoritmaya dayalı bir sezgisel yöntem sunulmuştur. Genel genetik algoritmaçerçevesi, probleme özgü bir takım bilgiler ile bütünleştirilmiş ve tartışılmıştır. Birgrup test problemi üzerinde önerilen yöntem ile sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlar,önerilen yöntemin karşılaştırmada kullanılan ardışık çözüm yöntemine göre yeterinceiyi sonuç verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA GENETIC ALGORITHM FOR THE LOCATION-ROUTINGPROBLEM WITH TIME WINDOWSÖzgönenç, HandeM.Sc., Department of Industrial EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Sedef MeralJuly 2006, 156 pagesThe emphasis on minimizing the logistics costs to decrease overall system costs hasled the researchers to consider the interdependencies between the decisions oflocating facilities and planning the routes from those facilities. The location-routingproblems considering this issue are the subject of this thesis study. A two-levelhierarchical distribution system is considered in which goods are delivered from thesources (plants) to the facilities (depots) and then from the facilities to the customers.The facilities are uncapacitated and operate within the shift times defined. The goodsare to be delivered to the customers within their time windows by the vehicles thatare capacitated.Both a mathematical model and a genetic algorithm based heuristic solutionapproach are proposed for this problem. We discuss the problem specific issuesintegrated with the general framework of the genetic algorithm applications. Thecomputational studies are realized on a number of test problems. The results indicatethat the genetic algorithm based heuristic gives satisfactory results compared with asequential solution methodology.