Fast intra/inter mode decision for a real-time H.264 streaming system
Gerçek zamanlı H.264 duraksız video iletimi için hızlı içsel/çerçeveler arası kip seçimi
  1. Tez No: 180928
  2. Yazar: ÖZGÜ ALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: H.264, Görüntü Sıkıştırma, Kip Seçimi, Gerçek ZamanlıKodlama, Sayısal Sinyal İşlemci, H.264, Video Compression, Mode Selection, Real Time Coding, DigitalSignal Processor
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Video sıkıştırma birçok çoklu ortam uygulamalarında kullanılan kilit birteknolojidir. Sıkıştırma tekniklerinin gelişmesi bunun yanısıra hızlandırılmış vegeliştirilmiş yeni işlemci aile yapıları, bu teknolojinin gerçek zamanlı sistemlerdedaha çok kullanımını mümkün kılmıştır. H.264 (MPEG-4 Bölüm 10 veya AVC -Gelişmiş Video Kodlama olarak da bilinir), çok yüksek veri sıkıştırma değerlerineulaşmış, bilinen en son video kodlama standardıdır. H.264 öncel çalışmalarabirçok yönden üstünlük kurarken, çok yüksek hesaplama karmaşıklığı bu ürününgerçek zamanlı uygulamalarda kullanılmasını maliyetli kılmamaktadır.Dolayısıyla, tatmin edici hızlarda video kodlamak için hesaplama maliyetininazaltılmasına olan ihtiyaç açıktır. Bu amaçla yeni algoritmalar geliştirilmiştir.Pratikte kullanabilmek için geliştirilen algoritmanın düşük güç harcayan,taşınabilir ve kişisel bilgisayarlardan daha güçlü bir donanıma aktarılmasıgerekmektedir. Bu amaçla geliştirilen algoritma Texas Instrument firmasınınTMS320C64x ailesine uygulanmıştır. Geliştirilen algoritma ile, algılanan imgekalitesi korunarak, hesaplama süresinde %55 e varan bir düşüş sağlanmıştır. Bunailaveten bu algoritmalar SSİ üzerine uygulanmıştır ve ağsallık özelliği ile birlikteduraksız video iletim sistemi oluşturulmuştur. Oluşturulan bu sistem güvenliksistemlerinden taşınabilir iletişim sistemlerine kadar bir çok alanda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Video compression is a key technology used in several multimedia applications.Improvements in the compression techniques together with the increasing speedand optimized architecture of the new family processors enable us to use thistechnology more in real time systems. H.264 (also known as MPEG-4 Part 10 orAVC - Advanced Video Coding), is the latest video coding standard which is notedfor achieving very high data compression. While H.264 is superior to itspredecessors, it has a very high computational complexity which makes its costlyfor real time applications. Thus, in order to perform video encoding withsatisfactory speed there is an obvious need for reducing the computationalcomplexity. New algorithms were developed for this purpose. The developedalgorithms were implemented on Texas Instrument TMS320C64x family to be ableto fulfill the requirement in optimized signal processing hardware with low powerconsumption which arises from the computational complexity and the need forportable devices in video processing technology. With the new algorithmsdeveloped, a computation reduction of 55% was achieved without loosingperceptual image quality. Furthermore, the algorithms were implemented on aDSP along with the networking functionality to obtain a video streaming system.The final system may be used in a wide range of fields from surveillance systemsto mobile systems.