Effect of ionizing radiation on different polymers and possible use of polymers in radioactive (nuclear) waste management
İyonlaştırıcı ışımanın değişik polimerler üzerine etkisi ve polimerlerin radyoaktif (nükleer) atık yönetiminde olası kullanımı
- Tez No: 180932
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Polimer, Işıma, Radyasyon, Degradasyon, Radyoaktifatık, Polymer, Radiation, Degradation, Radioactive Waste
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada poly(carbonate urethane), poly(bisphenol-a-epichlorohydrin) ve poly(methyl methacrylate)'dan oluşan üç tür polimerseçilmiş ve özelliklerinin gama ışınım etkisi altındaki değişimi çalışılmıştır.Söz konusu çalışmada iki değişik doz hızı kullanılmıştır. ki değişik dozhızında ışınlanmış ancak toplam soğurulan (absorplanan) dozu eşit olanpolimerlerin özellikleri karşılaştırılmıştır. Bunun yanında, altı ay kadar uzunsüreli yüksek doz hızlı ışınlamalar yapılarak düşük ve orta düzeyli radyoaktif(nükleer) atıkların şartlandırılmasında (conditioning) kullanılması olasıpolimerlerin gama ışınımına karşı dayanıklılıkları saptanmaya çalışılmıştır.Mekanik, DSC, DMA, TGA, FTIR-ATR, FTIR testleri yapılmış vepolimerlerin bozunmasının doz hızı ve soğurulan doza bağlı değişimianlaşılmaya çalışılmıştır.DSC ve FTIR analiz sonuçlarından seçilen polimerlerin gama ışınımıile çok büyük miktarda yapısal değişikliğe uğramadıkları anlaşılmış ancaksöz konusu polimerlerin mekanik özelliklerinde gama ışınımı etkisindenkaynaklanan değişiklikler kaydedilmiştir.Gama ışınımına karşı dayanıklılıkları bakımından poly(carbonateurethane) ve poly(bisphenol-a-epichlorohydrin)'nin düşük ve orta seviyeliradyoaktif atıkların şartlandırılmasında kullanılmalarının olası olduğu ancakpoly(methyl methacrylate)'ın gama ışınımına karşı orta düzeyde dayanıklılığıbakımından düşük seviyeli radyoaktif atıkların şartlandırılmasındakullanılmasının olası olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study three polymers, namely poly(carbonate urethane),poly(bisphenol-a-epichlorohydrin) and poly(methyl methacrylate), wereselected and change of properties with gamma treatment were studied. Twodifferent dose rates were used for irradiations and the properties of theirradiated polymers exposed to same total absorbed dose were compared.In addition, long irradiations of up to about six months with high dose ratewere done in order to understand the radiation stability of the polymers,which may be possible candidates for embedding media for low andintermediate level radioactive (nuclear) waste before their final disposal.Tensile, DSC, DMA, TGA, FTIR-ATR, FTIR tests were completed tounderstand the degradation of the polymers as a function of dose rate andtotal absorbed dose.The DSC and FTIR results showed that there was not much structuralchemical changes in polymer chains with irradiation. However, the changesin mechanical properties were recorded.It was concluded that poly(carbonate urethane) and poly(bisphenol-a-epichlorohydrin) can possibly be used in conditioning of radioactive waste,as they are radiation stable polymers. However, due to the moderateresistance of poly(methyl methacrylate) to ionizing radiation, it can be usedfor low level radioactive waste conditioning.